Parende amfibieën
Parende amfibieën Foto: Louis Mouwen

Natuurexcursie Amfibieëntrek

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Op zaterdagavond 11 maart 2023 verzorgt IVN Groene Zoom een thema-excursie amfibieëntrek. 

Amfibieën zijn koudbloedige diertjes, met een maximale lengte van ongeveer tien centimeter, die begin maart, of zelfs al tegen het eind van de februari-maand uit hun winterslaap ontwaken. Na die ontwaking spoeden zij zich naar een voortplantingswatertje, vaak in de nabijheid van hun winteronderkomen. De trek vindt praktisch altijd plaats in de donkere uren. Met name gewone padden zijn typische nachtdieren, die actief worden bij het vallen van de avond.

Tijdens de excursie gaat de gids ook in op de verslechtende omstandigheden van hun biotopen. Zo is het biotoop rondom de oude veenput Meeven van oudsher een locatie waar  amfibieën graag vertoeven. Zij hebben hier niet alleen een goede vegetatieve dekking tegen vele soorten belagers, zoals vogels en zoogdieren, maar kunnen hier ook  voldoende insecten aantreffen zoals  vliegen, muggen en torren.

Het zandpad Zuidgeest is, na jaren, nog steeds een dodenweg voor amfibieën, die tijdens de trek jaren achtereen bezaaid lag met paddenlijkjes. Een betere bescherming van deze trekkende diertjes is méér dan welkom.

Kikkers en padden verschillen behoorlijk van elkaar. Kikkers springen en padden lopen. Padden zijn véél trager dan kikkers en bezitten een ruwe huid, voorzien van vele wratten (paratoïden). Kikkers hebben daarentegen een gladde slijmerige huid.

Praktisch: De excursie start op 11 maart om 19.00 uur aan de Zandven, vóór de kruising Zuidgeest, inrijden vanaf Huijbergsebaan.