Gedeputeerden in Watersnoodmuseum.
Gedeputeerden in Watersnoodmuseum. Watersnoodmuseum

Activiteiten Watersnoodmuseum

Algemeen

HALSTEREN - REGIO - Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk beleefde onlangs de drukste dag ooit. Op zaterdag 4 februari, in de week van de 70 jaar herdenking watersnoodramp 1953, trok de open dag tegen de 3200 bezoekers. Ook in maart zijn er diverse activiteiten in het Watersnoodmuseum.

Zo vinden er in het museum aan de Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ in Ouwerkerk op dinsdag 28 februari en donderdag 2 maart familierondleidingen plaats in het Watersnoodmuseum. Een rondleid(st)er voert langs topstukken van het museum die een bijzonder verhaal vertellen. Er worden verschillende persoonlijke verhalen over de ramp verteld en na afloop van de rondleiding is er nog van alles te leren en doen met betrekking tot het thema water en waterveiligheid. Bezoekers kunnen gratis deelnemen aan een rondleiding bij een betaald museumbezoek. De rondleidingen starten om 11.00 uur en om 13.00 uur en duren circa 1 tot 1,5 uur. 

Op zaterdag 11 maart start er een nieuwe activiteit: de Week van..... Tijdens het herdenkingsjaar worden bijzondere gasten uitgenodigd om in een speciaal Kabinet objecten te tonen die verbeelden wat hen het meest raakt in het museum. In de eerste editie van de Week van... wordt het kabinet ingericht door Ria Geluk, medeoprichter van het Watersnoodmuseum. Tijdens een speciaal programma licht zij de gekozen objecten toe. Vervolgens wordt er een tafelgesprek gevoerd en wordt dieper ingegaan op het onderwerp Watersnoodramp. Publiek is van harte welkom in het auditorium van Het Vijfde Caisson. Aanmelden kan via: info@watersnoodmuseum.nl. De toegang is vrij.


Behoud geschenkwoningen: Gedeputeerden van de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant hebben een intentieverklaring ondertekend waarmee ze willen zorgen dat de nog bestaande geschenkwoningen de status van rijksmonument krijgen en dus behouden blijven. De ondertekening gebeurde in de Deense geschenkwoning in het Watersnoodmuseum. Gedeputeerden die ondertekenden zijn Stijn Smeulders (Noord-Brabant), Willy de Zoete (Zuid-Holland) en Anita Pijpelink (Zeeland).
Erepenning: Hans Geldof, forensisch onderzoeker bij Politie Zeeland-West-Brabant, ontving 1 februari 2023 de erepenning van het Watersnoodmuseum. uitgereikt gekregen.

Persoonlijke verhalen: Op de website van het Watersnoodmuseum staan nieuwe persoonlijke verhalen, onder meer van mensen uit Halsteren die vertellen wat ze als ooggetuige van de Watersnoodramp in 1953 hebben meegemaakt.  




Voorzitter Karla Peijs reikte de erepenning uit aan Geldof voor zijn jarenlange inzet om de vermisten van de Watersnoodramp van 1953 middels DNA-verwantschapsonderzoek een naam te geven. Het is de derde keer dat de erepenning is uitgereikt
Erepenning Watersnoodmuseum
Gerard Slokkers
Gerard Slokkers uit Halsteren