Afbeelding
Foto:

Het positieve verhaal van Baas.nl

HALSTEREN - De verzekeringsbranche is een constante waarde en een voorspelbare factor, waar persoonlijk contact nog steeds de boventoon voert. En de hypotheekmarkt? Die is in beweging. Maar dat die beweging anders kan lopen dan je denkt, en niet de lijn volgt van wat je op het journaal hoort, dat blijkt in gesprek met Baas.nl in Halsteren.

Nu de coronacrisis tot het verleden behoort is alles weer helemaal bij het oude voor Baas.nl, voorheen Baas Assurantiën, vertelt ondernemer Pieter Baas: “Wij waren één van de eerste bedrijven die klanten weer uitnodigden voor een persoonlijk gesprek. Online gesprekken voeren kan wel, maar het is het nét niet. In onze branche blijft persoonlijk contact een belangrijke factor. Wat wij doen draait om persoonlijk contact, om elkaar kennen en om vertrouwen.”

Ook de hypotheekbranche draait om vertrouwen. In zijn dagelijkse praktijk ziet Baas dat dat vertrouwen – zeker onder jongeren – groter is dan de berichten in de media en op het journaal soms doen vermoeden. “Je hoort veel over dat het aantal hypotheekaanvragen terugloopt”, zegt Baas, “dat zien wij ook, maar het is minder dramatisch dan het lijkt. Ja, de hypotheekrente is flink gestegen, maar een hypotheekrente voor tien jaar van minder dan 4 procent is nog altijd heel scherp. Het is alleen even wennen, nu we een paar jaar lang rentes van minder dan twee procent gewend waren.”

Hoewel het voor jongeren vaak moeilijk is om een hypotheek te krijgen, ziet Baas ze toch steeds vaker in actie komen. “Onlangs namen we deel aan een nieuwbouwproject in Nieuw-Vossemeer, waarvoor zich echt enorm veel gegadigden melden, veel meer dan er woningen waren. Dat was veelzeggend”, vertelt hij. Baas wijst op de vele mogelijkheden die er voor jongeren nog altijd zijn. “Het begint er al mee dat jongeren tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Gemeentes voorzien vaak in een starterslening, waardoor starters nog meer mogelijkheden hebben. Dat helpt allemaal.” Met een knipoog voegt hij eraan toe: “Jammer genoeg blijft de gemeente Bergen op Zoom wel een beetje achter, daar is er alleen een starterslening voor woningen met een maximale koopsom van 200.000 euro. Dat is niet realistisch.”


Mogelijkheden

Je zou denken dat het verdwijnen van de befaamde jubelton, de 100.000 euro die ouders belastingvrij konden schenken aan kinderen zodat ze een huis konden kopen, niet helpt. “Wat je echter nergens hoort is dat ouders nog steeds belastingvrij een bedrag van 28.970 euro kunnen schenken”, zegt Baas. “Dat is inderdaad minder dan vroeger, maar het is nog altijd een bedrag dat zoden aan de dijk zet. Bovendien bieden veel geldverstrekkers een rentekorting bij aanschaf van een duurzame woning. Verduurzaming is sowieso een hot item, ook voor wie zijn bestaande woning wil verduurzamen zijn er veel voordelige mogelijkheden.”

Bij Baas.nl is er dus nog genoeg positiefs te melden. Pieter Baas en zijn collega's vertellen daar graag meer over in een persoonlijk gesprek: "Dat werkt nog steeds het beste”, zegt hij, "en we horen dagelijks van onze klanten dat zij dat roerend met ons eens zijn.”

Afbeelding