Afbeelding

Uniek compromis KS De Snoeken en METO

Algemeen

WJEELDRECHT – Het grote leutfeest 2023 zit er weer op. Eindelijk na enkele corona-edities genoot West-Brabant weer vier carnavalsdagen volop en onderwerpt men zich thans aan 6-weekse vastenperiode. Wjeeldrecht gaat weer over in Woensdrecht. Tot de orde van dag behoort ook weer de belangrijkste bijzaak van het leven: voetbal. Ook bij METO-3 alwaar sinds dit seizoen de snoek als vissoort uiterst serieus wordt genomen, de Boerenmaaltijd een culinair hoogstandje is en men met respect de naam van Grwootste Boer Baskus uitspreekt! Hoogste tijd voor enige opheldering!

Tegen alle tendensen in boekte Karnavals Stichting De Snoeken in aanloop naar 2023 pure winst. In tegenstelling tot het veelzeggende motto ‘Ge kunt de pot op’ werd maar liefst een handvol nieuwe leden aan De Boerenploeg toegevoegd. Naast Anton Akkerman maakten vanuit het niets METO-anen Ronnie Wiltink, Wesley de Nijs, Bastian Schrauwen en Richard van Liere hun opwachting in de basisopstelling. 

“Helemaal vanuit het niets is een understatement. Hier is echt wel iets aan vooraf gegaan. Vorig jaar liepen we tijdens carnaval oud-prins Fon van Zunderd tegen het lijf. Een man van wie wij wisten dat hij ook sinds jaar en dag nauwe banden met METO had. We polsten hem gekscherend of hij geen interesse had om de opengevallen post van METO-voorzitter in te vullen. Enkele biertjes verder kwam hij, slim als hij is, met een tegenvoorstel. Hij zou bij de voetbalvereniging de scepter gaan zwaaien, mits wij ons bij De Snoeken zouden aansluiten. We proostten al lachend op de deal. Enkele maanden later werden we hier haarfijn aan herinnerd toen Fon van Zunderd inderdaad de voorzittershamer overnam. In ons geval gold ‘een man een man, een woord een woord”, aldus kersverse Snoek en tevens METO-penningmeester Richard van Liere.

Moreel

Na enkele inleidende gesprekken besloot het kwartet volledig mede haar schouders onder het Wjeeldrechtse carnaval te zetten. Richard van Liere vervolgt: ”We zagen het ook een beetje als onze morele plicht. We vieren altijd carnaval en ook onze kinderen groeien hiermee op. Het is een soort cultureel erfgoed wat zomaar niet verloren mag gaan. We besloten om ons steentje bij te dragen, alhoewel we niet precies goed wisten waar we aan begonnen. Mensen hebben geen weet wat er allemaal bij komt kijken. Insignes verkopen, allerlei bezoeken afleggen, carnavalskranten rondbrengen et cetera.”

Baskus

Daar waar Richard van Liere en Ronnie Wiltink debuteerden met een rol in de luwte daar wist KS De Snoeken Wesley de Nijs en Bastian Schrauwen al voor belangrijke functies te strikken. Wesley de Nijs volgt Centenboer Nellus op als nieuwe penningmeester van de stichting. Bastian Schrauwen is zelfs, naast Prins Marinus en Nar Tino, als Grwootste Boer Baskus een van de gezichtsbepalende figuren geworden. Terwijl hij toch niet echt van boerenafkomst is. Wijlen grootvader Corrie Schrauwen was immers schilder toch? “Ja dat klopt, met een moestuin van veertien hectare. Een grotere boer was er in die tijd niet.” Helemaal onlogisch is de benoeming van Baskus ook weer niet. Overgrootvader Ludovicus Wilhelmus Wils ging hem in hetzelfde ambt jaren terug al voor. 

Over welke eigenschappen dien je als Grwootste Boer te beschikken? “Je moet de prins aankondigen, het feest op gang trekken en af en toe de boeren tot orde roepen”, lacht Grwootste Boer Baskus.

Ordehandhaving, is dat geen taak voor een garde? Herbergde niet eens zo heel lang geleden de METO-3 selectie enkele wetsdienaars? Richard van Liere vervolgt: “Klopt helemaal en we zijn als stichting inderdaad nog op zoek naar iemand die het ambt van Garde op zich neemt. Martijn Borremans als Garde Tinus klinkt niet slecht maar of we hem in het Krabbegat los kunnen weken, dat blijft de vraag!”

METO-3

Vanaf Aswoensdag kan het kwartet zich weer volledig focussen op hun sportieve taken bij METO-3. Een blik op de rangschikking leert dat dit hard nodig is. Te midden van een dozijn teams bezet het team slechts de tiende plaats. Eist KS De Snoeken nu al zijn tol ten koste van de Tricolores? “Nee echt niet. METO staat bij alle vier nog op plaats één. Dit seizoen zijn we tegen wat ongelukkige blessures en nederlagen aangelopen waardoor we nu staan waar we staan. Of er bij De Snoeken nog potentiële voetballers rondlopen? Ik geloof het niet!”, besluit Richard van Liere.

Vizier

Vooralsnog zit de kwaliteitsinjectie vanuit De Snoeken richting METO in de persoon van Fon van Zunderd. De nieuwbakken preses van de voetbalvereniging is inmiddels enkele maanden onderweg. 

“De Snoeken blij met de aanwas en ikzelf een functie erbij. Pure win-winsituatie. Voorzitter een kwestie van delegeren? Dacht het niet, komt echt wel iets meer bij kijken. Werk genoeg bij METO. Leo Damme is verantwoordelijk voor het voetbaltechnische beleid binnen de vereniging. Aan mij om dit ook vanuit het bestuur vorm te geven. We streven binnen enkele seizoenen naar een evenwichtige opbouw bij METO. Kort op het de eerste elftal een kwalitatief goed tweede team. Een brede selectie waarin goede aansluitingsmogelijkheden voor talentvolle A-jeugdspelers zijn. Zodanig dat we weer een voorname rol in de Vierde Klasse kunnen spelen en het vizier op de Derde Klasse kunnen houden”, aldus Fon van Zunderd tot slot. 

Afbeelding