Hertenkamp De Beek
Hertenkamp De Beek

Zorgen Stichting Hertenkamp

Algemeen

HALSTEREN - Het college van burgemeester en wethouders en leden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom zijn benaderd door het bestuur van Stichting Hertenkamp De Beek. 

In een brief spreken voorzitter Eugène van den Eijnden en secretaris Peter Dogge van de stichting die het beheer van het hertenkamp regelt hun bezorgdheid uit richting het gemeentebestuur.  

“Eind 2020 gaf uw toenmalig college aan Hertenkamp de Beek te willen sluiten. De reden was een bezuiniging en daarbij was het hebben van een hertenkamp geen gemeentelijke taak. Er ontstond in Halsteren veel onrust, want het hertenkamp op de Beek had een grote belevingswaarde voor de bewoners van Halsteren. Het bestond al meer dan 60 jaar op die plek en dus was een hele generatie reeds opgegroeid met de wetenschap van het bestaan van dit kamp.

Veel bezoekers genoten van de aanwezige dieren, vooral op het moment dat er jonge dieren geboren zijn. Ook nu gebeurt dat nog steeds. Er zit uiteraard ook een educatief gebeuren aan zo’n hertenkamp. De kinderen zien hoe dieren geboren worden, zich ontwikkelen en vaak ook hoe verzorging plaatsvindt.

Via diverse wegen kwam er eind 2020 een groep mensen naar voren die zich hard wilde maken voor het voortbestaan van Hertenkamp de Beek. Na wat verkennende gesprekken ontstond een vrijwilligersgroep die zich daadwerkelijk beschikbaar stelde en op zoek ging naar financiële middelen om behoud mogelijk te maken.

Er is op dat moment ook direct contact gezocht met de gemeente en daaruit is naar voren gekomen, dat Stichting Hertenkamp de Beek zelfstandig, met eigen middelen Hertenkamp de Beek zou gaan beheren. Overdracht van dieren werd afgesproken en in juni 2021 was de stichting een feit. Met behulp van enkele sponsors, maar zeker ook door kleinere giften uit de bevolking en de nodige inzet van de vele vrijwilligers, maakt de stichting waar wat beloofd was. Een mooi park voor de bezoekers met daarin mooie, leuke en gezonde dieren, die zichtbaar genieten tijdens hun verblijf aldaar.

Groot was dan ook onlangs de verontwaardiging toen de regering voorstelde om een verbod op het houden van herten in gesloten verblijven in te stellen. Helaas is dit voorstel ook nog door de Tweede Kamer bekrachtigd. Deze dieren zijn in die omgeving geboren, worden goed verzorgd en genieten zichtbaar.

Ons verzoek aan het gemeentebestuur is dan ook om alle mogelijkheden die College of Raad hebben te benutten om dit onzalige besluit ongedaan te maken.”

U als gemeente heeft meer invloed

Namens onze tevreden dieren, onze blijde bezoekers van het Hertenkamp en onze vrijwilligers danken wij U alvast dat U de moeite neemt om zich in dit onderwerp te verdiepen en hopen wij dat U iets voor ons kunt en wilt betekenen.

Namens Stichting Hertenkamp De Beek,

Peter Dogge, secretaris

Eugène van den Eijnden, voorzitter