Insprekers bij Dorpsraad Halsteren
Insprekers bij Dorpsraad Halsteren Foto: Bep Tielemans

Dorpsraad Halsteren

Algemeen

HALSTEREN - In de bijeenkomst van Dorpsraad Halsteren werden ook deze keer weer diverse belangstellenden verwelkomd. Zo kwamen de dames Hennes en Van Engelen en de heer Nefs inspreken in verband met mogelijk verdwijnen van het voetpad Vetterik. Het onderwerp ‘Openhouden verbinding Vetterik – Kannewielseweg’ werd aan de agenda toegevoegd.

Tussen de Vetterik en de Kannewielseweg ligt sinds mensenheugenis een voetpad. Voor zover bekend gaat het hier om een “Kerkepad”. Nadat een aangrenzende woning naar een nieuwe eigenaar is gegaan, is het pad afgesloten. Het zou liggen op het perceel van deze woning. Bewoners van de Vetterik maken echter gebruik van dit pad en hoewel er nergens in notariële akten iets beschreven is over ”recht van overpad”, menen ze dat het pad gehandhaafd moet blijven. De Dorpsraad begrijpt dit standpunt en is van mening dat de cultuurhistorische waarde van dit oude Kerkepad, voldoende reden mag zijn deze doorgang te behouden. Het pad maakt deel uit van een zogeheten coulisse(n)landschap, dat wordt gekenmerkt door meerdere kleine onregelmatige percelen die worden afgeschermd door heggen, houtwallen of muurtjes. Standpunt wordt op papier gezet en aan betrokken omwonenden en hun advocaat toegezonden. 

Herdenking watersnoodramp

De Werkgroep watersnood ontving een welverdiend compliment voor organisatie herdenking 70 jaar Watersnood. Het monument achter het oude raadhuis is netjes opgeknapt. Ook is het monument op begraafplaats flink onder handen genomen, dit kan echter nog beter en hier wordt aan gewerkt. De palen in de polder zijn weer netjes opgeknapt/geschilderd. Er wordt nog verder gewerkt aan nazorg voor scholen. De herdenkingen in Halsteren en Lepelstraat op 1 februari jongstleden hebben veel indruk gemaakt.

Afvalbakken zwerfafval 

Er worden binnenkort meer afvalbakken geplaatst voor zwerfafval en daar zijn plekken voor in beeld gebracht. Zo komen er in wijk de Rode Schouw iets meer bakken en sommige worden verplaatst. Ook worden er in Halsteren iets meer hondenpoepzuilen bijgeplaatst. Inwoners die zelf openbaar groen schoonhouden voeren op eigen kosten afval af maar hierover zijn wellicht afspraken gemaakt met de gemeente. Dit wordt nagevraagd en doorgegeven aan de opruimers. 

‘Karakter’ dorpsraad 

De Werkgroep Dorpsvisie gaat zich buigen over het ‘karakter’ van Dorpsraad Halsteren. Dit is helder omschreven maar roept toch weer discussie op. In hoeverre correspondeert het karakter van de dorpsraad met wat in de Dorpsvisie staat? Hiervoor is in het verleden een enquête onder de Halsterse bevolking gehouden. Hetzelfde geldt voor de inhoud van het Huishoudelijk Reglement en de Statuten. 

Diverse onderwerpen

In de vergadering van de dorpsraad bleek verder dat  TenneT meer tijd nodig heeft om het toekomstig groot stroomstation in te passen in het landschap. Zodra hierover meer bekend is wordt contact opgenomen met betrokkenen. De mogelijke komst van Biomassacentrale Is voor rechter geweest, hierover  is nog geen uitspraak. Wat de asfaltcentrale in Bergen op Zoom betreft wil men te weten komen   hoe de vervuilde filters worden schoongemaakt/verwerkt. 

Op het braakliggend terrein van Huize St. Elisabeth heeft zich een waar zwembad gevormd. Het terrein oogt zeer onaantrekkelijk, de dorpsraad zal dit met Stichting tanteLouise bespreken. Omwonenden van de Mozartstraat zijn geïnformeerd over plannen van woningcorporatie Stadlander; intussen zijn de plannen naar buiten gebracht. Vier van de destijds door Zweden geschonken watersnoodwoningen aan de Zweedsestraat worden nu toch per stuk verkocht. Provincies Brabant, Zeeland en Zuid-Holland benaderen gezamenlijk de overheid om voor geschenkgebouwen een monumentale status te verkrijgen. 

Reconstructie van de Halsterseweg verloopt volgens planning. Wat de mogelijke komst van een Aldi betreft is het afwachten wat de aanvraag van een omgevingsvergunning gaat doen.

Wijkagent Marsha is bereikbaar via 0900-8844. 

Dorpsraad Halsteren ontving complimenten van een belangstellende voor aanpak van zaken.