Hertenkamp De Beek op het gelijknamige landgoed in Halsteren.
Hertenkamp De Beek op het gelijknamige landgoed in Halsteren. Foto: Ger van Laarhoven

Tot wanneer kunnen we de hertjes nog bekijken?

Algemeen

HALSTEREN - Naar de hertjes kijken? De mensen die ik er op de Fréderic de Ramlaan in Halsteren over spreek zijn verbaasd en zeker niet blij, om maar niet te zeggen boos dat de hertjes weg moeten.

Zonder het te weten zijn deze volgens mij vreedzame dieren op de verkeerde lijst terecht gekomen. Of beter gezegd niet gekomen. Er is namelijk een lijst met dieren die we in ons land als hobby- of huisdier mogen houden. Hierop staan bijvoorbeeld onze hond en kat maar ook dieren als lama’s, kamelen en de waterbuffel. Ook de Noordafrikaanse renmuis staat op deze lijst en je kunt je toch wel afvragen of dat nu zo’n inheems dier is!? Wat ook opvalt is dat Chinese waterree op één of andere manier wel op die lijst staat. Wellicht heeft de minister de Chinezen niet in het harnas willen jagen.

Maar goed de hertjes staan niet op de lijst en onze minister van landbouw Staghouwer, heeft besloten om deze dieren in de ban te doen en mogen dus niet meer gehouden worden. Wie volgend jaar nog een dier heeft dat niet op de lijst staat, mag het houden tot het is doodgegaan of het dier ergens anders onderbrengen. Volgens Staghouwer is dit een grote stap in het verbeteren van het dierenwelzijn.

Allemaal leuk en aardig maar houdt onze minister ook rekening met al die opa’s en oma’s die graag even met de kleinkinderen zondagmiddag nog even naar de hertjes willen gaan kijken. Let wel, ik ben het met de minister eens dat het welzijn van de dieren belangrijk is, maar het menselijk aspect wordt hier toch wel erg op de achtergrond geplaatst. Vergeet niet dat nog niet zo lang geleden er bijvoorbeeld ook nog leeuwen in het circus te zien waren en daar hoeven we dus ook al niet meer naar toe. Overigens kunnen we hier nog wel wat uitgebreider over doorgaan als we dieren als vissen en vogels in het verhaal van dierenwelzijn gaan betrekken. Denk bijvoorbeeld aan de Koi karpers die bij ons in de vijver zwemmen en de parkieten die inmiddels het land aan het veroveren zijn. Maar Is het nu echt zover gekomen dat door de bureaucratie de hertjes niet alsnog op de lijst gezet kunnen worden? Misschien dan maar in plaats van die eerder genoemde muis.

Ger van Laarhoven.