Boer Jeffry, Prins Zjim en Nar Luukske
Boer Jeffry, Prins Zjim en Nar Luukske

Nar Luukske hangt legaal de zot uit

Algemeen

OSTRECHT – Zondag 19 februari maakt Koning Voetbal een buiging ten faveure van Prins Carnaval. Het trainingspak en inloopshirt maakt eenmalig plaats voor de boerenkiel in Put & Buntland, Sanegat, Wjeeldrecht als toch zeker Ostrecht. Het leutfeest zorgt echter voor veel voetballers een goed alternatief. KS De Snoeken is voorzien van een stevige roodwitblauwe METO-injectie, De Sanegeit herbergt eveneens diverse Huijbergse blauwbloezen. Ostrecht spant de kroon met ODIO-rechtsback Luke de Dooij als heuse pakkendrager: Nar Luukske!

Carnaval is Luke de Dooij (23) met Ostrechtse paplepel ingegoten. Ondanks dat hij de middelbare school in Bergen op Zoom doorliep, heeft hij de lokroep van de Vastenavend met lampenkappen op het hoofd en gordijn om de nek voorgoed kunnen weerstaan. “Ik merkte dat ik met carnaval thuis hoorde te zijn. Ostrecht boven alles dus. En sinds ik zeven jaar terug voor de functie van nar werd benaderd is er helemaal geen ruimte om buiten de dorpsgrenzen te kijken. Weken voor de carnaval zijn we al in touw, om over het weekend zelf maar te zwijgen. Een bomvol programma. We klagen niet hoor, ik doe het nog steeds graag. Het carnaval wordt in Ossendrecht nog steeds ‘gedragen’, en dat maakt het ieder jaar opnieuw de moeite waard”, aldus Luke de Dooij. 

Paljas

Samen met Prins Zjim en Grootste Boer Jeffry is hij klaar om onder het mom van ‘Da klinkt as meziek in oos woore’ weer zijn rol op zich te nemen. Eentje die hem als sportleraar in het speciaal onderwijs op het lijf geschreven is. “Het hele jaar werk ik met jeugd, tijdens het carnaval kan ik dat moeiteloos doortrekken. Verschil zit ‘m in dat ik in mijn narrenpak er niet op word aangekeken, als ik een keer uit de band spring en de paljas speel. Je mag legaal de zot uithangen”, lacht nar Luukske.

Vanwege zijn ceremoniële functie is Luke de Dooij enkele weken per seizoen niet beschikbaar voor de ODIO-hoofdmacht, het team waarin hij sinds zijn debuut op 2 oktober 2014 (Gastel thuis, 0-2) inmiddels 114 keer zijn opwachting in competitieverband maakte. “Bij de voetbal weten ze dit en is ook nooit geen probleem geweest. Zo lang ik nar ben, kan ik het niet maken om te voetballen, wanneer we met de stichting in actie komen. Dit seizoen is het sowieso geen probleem daar ik herstellende ben van een operatie aan de achterste kruisband van mijn rechterknie. Souvenirtje uit de finale van het 7 x 7-toernooi in Huijbergen, waardoor ik een heel seizoen uit de roulatie zal zijn.”

Ondanks de verplichte pas op de plaats is Luke de Dooij zeker nog van waarde voor ODIO. Hij is druk met de club-social media zoals Instagram, Facebook en TikTok, verder mist hij niet veel wedstrijden. “Op of naast het veld maakt wel een verschil, je hebt zelf geen invloed meer en dat is soms best wel lastig”, besluit nar Luukske de Dooij.

Luke de Dooij rukt op