Jos & Peter Loos
Jos & Peter Loos Foto:

Autobedrijf Loos als gulle overbuurman

HUIJBERGEN – Randgebeurtenissen voeren momenteel de boventoon aan de Veenbes te Huijbergen. De groots aangekondigde renovatie van het sportpark werd resoluut een halt toegeroepen en diverse weerloze vleermuizen ongenuanceerd als hoofdschuldigen aangewezen. Verder werd kort na de jaarwisseling het vertrouwen in hoofdtrainer Andy Wierikx opgezegd, Dennis Gillesse als ad-interim naar voor geschoven en het duo Ronald Broos-Corné Grinwis met het oog op de toekomst gepresenteerd! Te midden van alle reuring vormt overbuurman Autobedrijf Loos een stabiele factor. Op visite bij shirtsponsor sinds jaar en dag…


De commercie had de wielersport al enige jaren omarmd alvorens het ook de voetbalsport in het vizier kreeg. Vier decennia terug doken plots namen als TDK, Gouden Gids en Philips in de eredivisie op. In de regio openden de plaatselijke bakker en ijsboer de jacht op verschillende shirts. In Huijbergen vormde Garage Loos een logische keuze om het maagdelijke blauw te sieren. “Begin 1971 startte ik m’n garagebedrijf hier aan de Bergsestraat. Ook sportief maakte ik van HSC’28 de overstap naar Vivoo, alwaar ik nog vele jaren in het veteranenelftal heb gespeeld. En ook nog diverse seizoenen elftalleider van Vivoo1 ben geweest. De link met de club is er dus al meer dan een halve eeuw”, blikt Jos Loos (82) terug. 


Talent

Ook toen zoon Peter zich zakelijk bij het familiebedrijf aansloot bleef de connectie met de overburen als vanzelfsprekend. “Als pupil en junior heb ik ook bij Vivoo gespeeld. Ik denk dat ik 16, 17 jaar was toen ik meer en meer op zaterdag moest werken en de voetbalsport vaarwel heb gezegd. Niet dat er een groot talent verloren is gegaan hoor”, lacht Peter Loos. 


Dorpsgemeenschap

Desondanks koesterden vader en zoon jaar in jaar uit de brede borsten van de Huijbergse voetbalselectie als visitekaartje voor hun autobedrijf. “In de veertig jaar heeft Vivoo ook verschillende keren met een andere sponsor op haar shirts gespeeld. Helemaal geen punt voor ons. Dan steunden we een jeugdteam of bijvoorbeeld de volleybal. Wij beschouwen het een beetje als onze morele verplichting naar Huijbergen. Samen moeten we toch zorgen dat de dorpsgemeenschap blijft draaien.”


Outfit

Normaliter zouden de blauwbloezen onderhand weer van outfit veranderen. Contractverlenging in de maak? 

“De intentie is er, maar mocht Vivoo andere gedachten hierover hebben, dan ook even goede vrienden. Ik had de opening van het nieuwe sportpark als mooi moment in gedachten. Hier is echter even de rem op gezet en de kleding heeft door twee jaar corona ook minder geleden, heb ik begrepen. We gaan het vanzelf weer zien. Hoe doen ze het eigenlijk? Ik zie ze op zondag aan de overkant wel eens bezig doch het is al even geleden dat ik ze life heb bewonderd”, besluit Peter Loos.

Vivoo 1 (1989-1990)