Berregs Diktee
Berregs Diktee Foto: Robert-Jan Asselbergs

Frans Nefs wint in Berrege

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het lijkt er wel een beetje op dat de mensen ‘van buitenaf’ met de prijzen gingen slepen bij het Gròòt Berregs Diktee van Dialectgenootschap De Berregse Kamer. Van de ongeveer 80 deelnemers behaalde Paul de Waal de eerste prijs en Paul woont al meer dan veertig jaar niet meer in Bergen op Zoom. Matthijs Jonkers werd tweede en Hoogerheidenaar Jan Luysterburg derde. De bijbehorende Ver’alewedstrijd werd gewonnen door Frans Nefs, Halsterenaar in hart en nieren, hoewel hij al meer dan veertig jaar ‘in de stad’ woont.

De bestuursleden van Dialectgenootschap De Berregse Kamer hadden door de coronaperikelen een aantal jaren kunnen nadenken over de vraag hoe ze het zevenentwintigste Gròòt Berregs Diktee aantrekkelijker en leuteger zouden kunnen maken. Men wilde af van de grote lappen tekst, maar wel de Berregse spelling en de typisch Berregse uitdrukkingen nog steeds goed tot hun recht laten komen. Het resultaat was een zeer amusante afwisseling van allerlei onderdelen. Na een opwerremertje (de deelnemers moesten in een tekst elf fouten opsporen) begon het echte werk. Voorzitter Cees van Broekhoven las vijf verhaaltjes voor, waarvan telkens een zin werd gedicteerd. Van een aantal uitdrukkingen werd zowel de betekenis als de spelling gevraagd. Van zestien woorden moest de betekenis worden gegeven en bij vier uitbaters van lang geleden moest het bijbehorende café worden genoemd. Tevens waren er twee groepswedstrijden per tafel. Bij de ene moesten leutege onderschriften bij een aantal foto’s worden bedacht en bij de andere moest men van allerlei stroken tekst drie gèève zinnen leggen. Tafel 2 (zie foto) bleek daarin het meest bedreven.

IJ piept!

Van de dertien verhalen die waren binnengekomen waren de vijf leutegste al geselecteerd door de jury. Nadat ze alle vijf waren voorgedragen wees het publiek met grote meerderheid Frans Nefs met zijn verhaal IJ piept! als de terechte winnaar aan.