Afbeelding

Lepelstraat herdenkt watersnoodramp 1953

Algemeen

LEPELSTRAAT - In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 voltrok zich een ramp in Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant. De dijken braken door en het woeste water in deze stormnacht maakte vele slachtoffers, ook in Lepelstraat. In deze verschrikkelijke nacht verdronken vijftien bewoners van het poldergebied bij Lepelstraat, Kladde en Koevering. Op woensdag 1 februari werd in het dorp uitgebreid stilgestaan bij deze fatale ramp en werden alle slachtoffers herdacht. 

Zowel in Halsteren, waar in 1953 maar liefst 63 mensen het leven lieten, als in Lepelstraat was door de gezamenlijke Werkgroep Herdenking Watersnoodramp een bijzonder programma georganiseerd. Vol indrukwekkende toespraken tijdens vieringen in het teken van 70 jaar herdenking van de watersnood, waaruit het verschrikkelijke verdriet nog altijd blijkt. Haast niet onder woorden te brengen verhalen. Er was ook aandacht voor het nog altijd aanwezige gevaar van water in deze tijd en in de toekomst. Ondanks het grote verdriet dat de watersnoodramp van 1953 met zich meebracht werd het als goed en lovenswaardig beschouwd dat kinderen de gebeurtenissen over de ramp doorverteld krijgen. Zij werden dan ook betrokken bij de herdenking. 

De speciale eucharistieviering in de H. Antonius van Paduakerk in Lepelstraat werd voorgegaan door vicaris Paul Verbeek en pastoor Hans de Kort. De namen van alle slachtoffers werden genoemd en voor allen werd apart een kaars aangestoken. Na de viering werden kransen gelegd op de begraafplaats. In de kerk was een uitgebreide tentoonstelling ingericht die veel werd bekeken.

Herdenking watersnood Lepelstraat
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Lepelstraat herdenkt watersnoodramp 1953