Tijgerspin
Tijgerspin Foto:

Spinnen in de tuin

Alles wat leeft in de natuur heeft onze interesse, dus niet alleen vogels. Je kunt je niet voorstellen wat er aan soorten te ontdekken valt, als je op onderzoek gaat in je eigen tuin of in de vrije natuur. 

Zo zaten we eens op ons terrasje in de tuin en zien we in een struik een geel gestreepte spin. Die had ik tot dan nog nooit gezien en hoewel ik een spinnenfobie heb, wil ik toch weten wat het is. Je denkt meteen aan een tijger met die kleuren, en dat is niet vreemd, de naam is Tijgerspin. We houden haar in de gaten en zien dat er een kleinere in haar buurt rondloopt. In de periode die erop volgt, zien we dat ze een cocon maakt, die aan een takje hangt en zo groot als een golfballetje is. We lezen dat ze daar haar eitjes in legt, wel honderden. Ze moet dus daarvoor gepaard hebben met het kleinere mannetje, die ze meestal na de daad doodt en opeet. Hem zagen we daarna dan ook niet meer. Helaas waren na enige tijd zowel de spin als de cocon verdwenen, dus geen kraamkamer. 

Op een morgen zie ik een mooie Agaatvlinder op de buitenkant van het raam zitten. Vlinders en libellen fotografeer ik ook, dus hup naar buiten. Dan zie ik ernaast een drijfnat geregende, zwarte spin, op het raam zitten. Ik vind ze eng, dus ik vraag aan mijn echtgenoot of hij de spin ergens in de tuin wil zetten. Omdat het een voor ons onbekende is, is hij voorzichtig en zet hem met een stokje op een plant. Dan zien we dat hij gifgroene kaken heeft. Als je nieuwsgierig bent naar de naam van onbekende diertjes is er een handige app “obsidentify” Je maakt een foto en dan zoekt de app op wat het is, reuze handig. We ontdekken zo, dat het een Kerkzesoog of Florentijnse muurspin is en dat zijn beet net zo pijnlijk is als een wespensteek. De plek wordt dan rood en opgezwollen. Ik wil hem op de foto, maar bewaar toch maar een veilige afstand. Het lukt niet helemaal om hem scherp te fotograferen en bij een volgende poging schiet hij helaas weg tussen de stenen.

Ria Hogerwaard

Kerkzesoog