Wethouder Hans Peter Verroen neemt het bijenambassadeurschap over van de Rucphense wethouder René Lazeroms.
Wethouder Hans Peter Verroen neemt het bijenambassadeurschap over van de Rucphense wethouder René Lazeroms. Foto: Dennis van Loenhout

Wethouder Verroen nieuwe bijenambassadeur

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – REGIO - De West-Brabantse bijenpopulatie maakt het niet goed, en dat moet veranderen. Daarvoor zet bijenlandschap West-Brabant zich al sinds 2018 in, nu met hulp van een nieuwe ambassadeur. De Bergse wethouder Hans Peter Verroen neemt die rol over van zijn Rucphense collega René Lazeroms.

Als hij terugkijkt op zijn vier jaar als bijenambassadeur zegt de Rucphense wethouder René Lazeroms dat het “sleuren en trekken” was, om te zorgen dat Bijenlandschap West-Brabant geen “praatclub” bleef, maar een “doe-club” werd. Om dat doel te bereiken zijn partners nodig, en het kostte tijd en moeite om bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen betrokken te krijgen bij het lot van de bij. “Maar”, zegt Lazeroms, “de bij is ontzettend belangrijk. Zonder bijen zouden we hier niet staan.” Dat beaamt Riny van Empel, coördinator van Bijenlandschap West Brabant: “We willen dit onderwerp vanuit alle richtingen aanvliegen, en juist daarom is een ambassadeur zo belangrijk. Die kan het enthousiasme op allerlei niveaus aanwakkeren, vooral op bestuurlijk niveau.”

Lazeroms heeft inmiddels een wethouderportefeuille waar zijn rol als bijenambassadeur niet meer in past, maar vond in zijn Bergse collega Hans Peter Verroen een gedroomde opvolger. Die is vereerd met zijn nieuwe rol, en toont meteen zijn enthousiasme: “Als de bij gedijt, gedijen ook andere insecten en planten, dus we moeten zorgen dat de bij het beter krijgt. Wij als gemeente doen dat door de aanplant van bomen en struiken waar de bij zich goed bij voelt, en door ervoor te kiezen om sommige bermen niet te maaien, zodat bijen er hun gang kunnen gaan. Maar we hebben ook andere partijen nodig, woningcorporaties, het onderwijs en onze eigen inwoners. Iedereen kan helpen om te zorgen dat het beter gaat met de bij. Plant een vruchtboom, of de juiste bloemen. Een bij vliegt soms kilometers, dus die komt uiteindelijk ook in jouw tuin of op jouw balkon terecht.”

Het Natuurpodium start binnenkort met een lespakket dat bedoeld is om leerlingen bewust te maken van het lot – en de noodzaak – van de bij. Begin maart komt het Bijenlandschap met een rapport over de situatie van de bij in de regio. De precieze resultaten zijn nog niet bekend, maar Van Empel zegt: “Op dit moment is het slecht gesteld met de bij. Dat moet echt veranderen.”