Wethouder Verroen met de leerlingen van Steenspil Curio
Wethouder Verroen met de leerlingen van Steenspil Curio Foto: Dennis van Loenhout

Leerlingen Steenspil planten bomen

Algemeen

HALSTEREN – De gemeente Bergen op Zoom vergroent, onder andere door de aanplant van 2500 bomen op het oude voetbalveld naast indoorspeeltuin Monkey Town. De bomen, die beschikbaar werden gesteld door non-profitorganisatie Trees for All, werden geplant door leerlingen van de groenklas van Curio Steenspil, die hulp kregen van wethouder Hans Peter Verroen.

“Hoeveel bomen we geplant hebben? Dat is niet te tellen!” zeggen leerlingen Birgit, Noa en Rein van de groenklas van Curio Steenspil, terwijl ze even uitblazen van hun harde werk. In totaal blijken ze, met hun klasgenoten en wat hulp van de medewerkers van WVS, in totaal zo’n 2500 esdoorns en lindes te hebben geplant. 

Biodiversiteit herstellen

Wethouder Hans Peter Verroen toont zich onder de indruk en benadrukt nog maar eens het belang van bomen: “Van groen word je vrolijk”, zegt hij, “bovendien houden bomen water vast, vangen ze Co2 op en helpen ze hittestress verminderen. Door het planten van deze bomen wordt onze gemeente niet alleen groener, ze helpen ook de biodiversiteit te herstellen en de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.”

In totaal stelt non-profitorganisatie Trees for All zo’n 15.000 bomen beschikbaar aan de gemeente Bergen op Zoom, die naast het voetbalveld bij de Melanen, nog op negen andere locaties worden geplant. 

Namens Trees for All legt Erik Verbogt, die ook werkzaam is als adviseur openbare ruimte bij de gemeente Bergen op Zoom, uit dat juist lindes en esdoorns goed zijn voor de bodemgesteldheid: “De eiken die je hier nu al ziet staan zijn weliswaar mooie bomen met prima hout, maar ze verzuren de bodem. De bomen die jullie vandaag hebben geplant gaan dat tegen. Trees for All stelt al 20 jaar bomen beschikbaar aan gemeentes, die worden betaald uit donaties en bijvoorbeeld de milieuheffing die op vliegtickets wordt berekend.”

Buiten bezig zijn

De leerlingen van Steenspil werden door het Natuurpodium betrokken bij het project. Docent Maarten van Rossum noemt het een mooie kans: “Als school staan wij voor groen en duurzaamheid. Dit project is een mooie gelegenheid voor onze leerlingen van de Groenklas om lekker aan de slag te gaan. Top!” 

Hoewel ze het erg koud hebben na een ochtend graven en planten zijn Birgit, Rein en Noa dat met hem eens: “Buiten bezig zijn en werken met de natuur is helemaal fantastisch.”