Maakten De Treuzelèèrs in de beginjaren alleen in Halsteren en Lepelstraat muziek, alweer ruim 20 jaar spelen ze ook bij de Bergse Vastenavend.
Maakten De Treuzelèèrs in de beginjaren alleen in Halsteren en Lepelstraat muziek, alweer ruim 20 jaar spelen ze ook bij de Bergse Vastenavend.

Feest voor 44-jarige Treuzelèèrs

Algemeen

HALSTEREN – Dweilband De Treuzelèèrs bestaat 44 jaar. Dat bijzondere jubileum wordt uitbundig gevierd: op zaterdag 11 februari spelen de Treuzelèèrs met diverse andere bands in Den Enghel in Bergen op Zoom. Het thema is “Wittenog?”, maar de Treuzelèèrs kijken vooral ook vooruit.

Vlak na kerst vierden De Treuzelèèrs al hun eigen jubileumfeestje, met elkaar en onder elkaar. Logisch, vertelt secretaris Mathon Blommerde, die met 41 jaar inmiddels het langstdienende lid van de van oorsprong Halsterse dweilband is: “Op tweede kerstdag in 1978 zijn De Treuzelèèrs officieel opgericht. Daarom hebben we zelf een moment vlak na kerst genomen om stil te staan bij ons 44-jarig jubileum, maar het echte feest vieren we natuurlijk in de aanloop naar de Vastenavend. Op 11 februari spelen we vanaf 20.11 uur in Den Enghel, met diverse andere bands waaronder zelfs een bevriend orkest uit Gouda. Het wordt een mooi feest waar iedereen welkom is. En natuurlijk is ons feestje gratis toegankelijk!”

In 1978 zocht de Halsterse bouwclub D’n Ouwe Meule een “muziekske” voor op haar wagen. Halsternaar Sjel Maas regelde het: hij ging op zoek naar muzikanten en voltooide die missie dus op tweede kerstdag, toen De Treuzelèèrs voor de eerste keer repeteerden in zijn garagebox. “Inmiddels repeteren we op de zolder boven het Bergse café De Ponderosa, maar de akoestiek daar herinnert ons nog steeds aan die garagebox van Sjel”, lacht Mathon. Aanvankelijk bestond de dweilband uit zeven muzikanten – waarvan meer dan de helft de naam “Maas” droeg – maar het gezelschap groeide snel. “We hebben nu 22 bandleden, 9 trompettisten, 6 trombonisten, 5 slagwerkers, een bassist en een klarinettist. Die laatste ben ik zelf. In tegenstelling tot de beginjaren richten we ons nu ook niet meer alleen op Halsteren en Lepelstraat. We hebben ook Bergse bandleden, en blazen alweer meer dan 20 jaar ons deuntje mee in de Bergse Vastenavend.”

Onderling delen De Treuzelèèrs lief en leed, hoewel ze elkaar niet vaak zien: “Voor 11-11 repeteren we twee keer, voor de Vastenavond hooguit vijf keer. Maar de Vastenavend beleven we zo intensief, dat schept een band voor het leven.” De Treuzelèèrs delen hun liefde voor muziek, en spelen vaak nog in allerlei andere bands en orkesten. Mathon: “Het voordeel daarvan is dat wij niet uit een boekje spelen. We weten allemaal wat we moeten doen, en dat maakt ons een speelse band.”

 We zien elkaar, we zien iedereen, we zakken door de knietjes, doen een dansje en trekken het publiek mee. Een feestje bouwen, dat kun je wel aan ons overlaten, al 44 jaar.”

Hoewel Sjel Maas de 80 al ruim gepasseerd is en niet meer actief is in “zijn” dweilband spreken Mathon en hij elkaar nog regelmatig “op het dorp”: “Dan hebben we het over de oude tijden”, zegt hij, “maar wij kijken ook vooruit. Als band worden we nog steeds beter. Dat bewijzen de muziekprijs en de innovatieprijs die we wonnen op het Dweilbandfestival. 44 jaar is een prachtig jubileum, en daar zijn we trots op, maar 5x11? Dat moet ook zeker lukken!”

Afbeelding