Afbeelding

Vaker de zon en kouder

Algemeen

Onlangs las ik in een artikel dat het 93 procent van de tijd in Nederland droog is en dat neerkomt op 2 mm neerslag per dag. 

Maar wanneer ik naar de afgelopen week kijk, dan was het grijs weer met regen. Vorige week hadden we dagen waarop het zelfs de gehele dag had geregend. Op 12 januari gaf de regenmeter van het weerstation in Woensdrecht aan dat er die dag 40,2 millimeter regen was gevallen. Dit is een onvoorstelbare hoeveelheid. Om u inzicht te geven over de totalen van de afgelopen dagen van januari, dan is er vanaf 1 tot en met 15 januari al 84,8 millimeter regen gevallen. Dat is 84,8 liter per vierkante meter. Reken maar eens uit hoeveel liter water er in uw tuin is gevallen of hoeveel liters van het kostbare water u heeft laten weglopen in het riool, wanneer u tegels in uw tuin heeft “gezaaid”. Normaal valt er volgens het 30-jarig gemiddelde in onze regio in januari zo’n 69 mm. Dus over het grondwaterniveau hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken.
Hoe ziet het weer er de komende periode uit. Vanaf maandag werd het geleidelijk kouder. Woensdag hangt het centrum van het lagedrukgebied boven ons land en het is dan ook nog koud met in de nacht kans op nachtvorst. Het wordt spannend deze dagen, want bij de Azoren ligt een hogedrukgebied dat neigt langzaam naar het noordoosten te trekken. We laten ons verrassen.

Als het regent in de winter, is het goed planten in de zomer.

Afbeelding