Scholekster
Scholekster Foto: Ria Hogerwaard

De Scholekster
vogel van het jaar 2023

Bij het lezen van zo’n naam, vraag ik me vaak af, wat de betekenis is, heeft die vogel iets te maken met een vis? Dan zoek je dat op en is de vertaling van zijn Latijnse naam (Haematopus ostralegus) “bloedvoetige oesterverzamelaar”.

De Scholekster is uitgeroepen tot “Vogel van het jaar 2023”. Dit is niet de eerste keer, in 2008 ging de titel ook al naar de Scholekster. Die titel krijg je als vogel niet omdat je een prestatie hebt geleverd, maar omdat er iets aan de hand is. Doordat de aantallen sterk teruglopen wordt onderzoek gedaan wat hiervan de reden kan zijn.

Het is een weide- en wadvogel en steeds vaker ook stadsvogel. Langs de kust bestaat hun voedsel meestal uit kokkels, oesters en mosselen. In het binnenland eten Scholeksters vooral rupsen en wormen. Ze broeden langs zandige en stenige kusten, op weilanden en op gebouwen in havens en industriegebieden. In 2008 broedde 4 procent van de Nederlandse populatie in de stad. 0f dat percentage inmiddels hoger ligt, is nooit goed onderzocht. Tijdens het Jaar van de Scholekster kunnen vogelliefhebbers meedoen met onderzoek in verschillende projecten. 

Zo wil men onder andere een beter beeld krijgen van het broedsucces van Scholeksters op daken. Via het initiatief "Scholekster op het Dak” kan iedereen broedende Scholekster doorgeven en volgen. Ze broeden graag op platte grinddaken in industriegebieden, waar ze hun eieren leggen in een uitsparing tussen de kiezels. Hier lopen ze ook minder risico op diefstal van de eieren door katten of vossen. Op het platteland wordt gestart met een experiment om broedpalen te plaatsen.

Ria Hogerwaard