Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Optimisme na bewogen 2022

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – In zijn traditionele terugblik op het oude jaar, en de daarbij horende vooruitblik op het nieuwe jaar, toont de Woensdrechtse burgemeester Adriaansen zich optimistisch, niet in de laatste plaats over het nieuwe meldingensysteem dat de gemeente tijdens de nieuwjaarsreceptie officieel in gebruik nam.

Met ingang van 2 januari maakt de gemeente Woensdrecht niet langer gebruik van de app “Verbeter de buurt” om meldingen over de openbare ruimte te behandelen. Voortaan kunnen meldingen in vier eenvoudige stappen worden gemaakt via https://meldingen.woensdrecht.nl De burgemeester roept de inwoners van zijn gemeente op om meldingen voortaan via die weg te doen: “Samen houden we onze gemeente schoon en veilig.”

In zijn terugblik op 2022 noemt burgemeester Adriaansen hoogtepunten als het verdwijnen van de coronamaatregelen, het 775-jarig bestaan van Putte en de spectaculaire doorkomst van de Vuelta, met een heuse bergsprint op de Rijzendeweg. Maar ook in de gemeente Woensdrecht was 2022 het jaar waarin de ene crisis de andere in rap tempo opvolgde. De gemeente bood crisisnoodopvang aan vluchtelingen, eerst in de sporthal van het gemeentehuis, later in Putte. Oekraïense vluchtelingen weden opgevangen in de Volksabdij, terwijl huishoudens energietoeslag kregen en er een noodfonds werd ingericht om verenigingen door de energiecrisis te helpen. De openbare ruimte en gemeentelijke gebouwen werden steeds verder verduurzaamd en klimaatbestendig ingericht, terwijl de gemeente in gesprek bleef met lokale agrariërs om hun toekomstperspectief zeker te stellen. Burgemeester Adriaansen roemt alle vrijwilligers die de gemeente hielpen om de grote uitdagingen van 2022 het hoofd te bieden: “Als gemeente zouden we dat nooit alleen kunnen doen.”

Stabiliteit

2022 was ook het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen, die betekenden dat de gemeente Woensdrecht twee nieuwe wethouders kreeg in de persoon van Thierry de Heer – namens D66 – en ABZ-man Rainier Schuurbiers. Twee oude wethouders – Hans de Waal en Henk Kielman – werden uitgezwaaid. Bovendien werd Peter Bogers aangesteld als de nieuwe gemeentesecretaris, die Annette Baart opvolgde.

Het jaar 2023 is omgeven met onzekerheid. Adriaansen vraagt zich hardop af of je in deze onzekere tijden nog wel een jaar vooruit kunt kijken en zegt: “We zullen zeker onze handen vol hebben aan de uitdagingen waar wij als gemeente, maar ook u als inwoner, vereniging of organisatie, op moet inspelen. Dat we samen met moeilijke situaties kunnen omgaan hebben we laten zien, dus laten we dat vasthouden en gaan voor stabiliteit.”

Kracht

Zeker is wel dat het WK Veldwijden op 3, 4 en 5 februari zorgt dat de gemeente Woensdrecht in de spotlight van de internationale wielersport staat. En hoewel Fokker Elmo dit jaar definitief haar deuren sluit, is ook al zeker dat de eerste megahal op Aviolanda in maart wordt opgeleverd. Verder neemt de gemeente dit jaar eigen boa’s in dienst die garant moeten staan voor de handhaving, wordt er geïnvesteerd in schoolgebouwen en verdere verduurzaming. Met ondernemers wordt een nieuwe economische visie opgesteld, en de gemeentelijke dienstverlening wordt verder uitgebreid en gedigitaliseerd. Het nieuwe meldingensysteem is daarvan een voorbeeld. “Maar”, zegt Adriaansen, “persoonlijk contact en maatwerk verliezen we niet uit het oog. Ik vertrouw erop dat we elkaar dit jaar weer net zo goed kunnen vinden als in 2022. We hebben gezien hoe belangrijk dat is. Daarin zit de kracht van de gemeente Woensdrecht.”