Doorbraakfonds: eigen middelen drempel?

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Namens de alliantie CDA-V-BoZ! zijn vragen gesteld aan het college van b en w over de extra regeling voor inwoners van gemeente Bergen op Zoom die in de knel komen door de hoge energierekening.
'Wij zijn blij dat u inwoners niet in de kou wil laten staan nu de energiekosten blijven stijgen en er een doorbraakfonds in het leven is geroepen. Om in aanmerking te komen voor een steun in de rug is een aantal criteria opgesteld, zeer begrijpelijk. Maar wat ons zeer verbaast, is onder meer dat er 'van spaargeld geen sprake meer is'.


Dit laatste punt bevreemt ons zeer. Mensen die een uitkering ontvangen van de sociale dienst mogen - voor een alleenstaande 6.505 euro en een gezin 13.010 euro spaargeld hebben. Dit geld kunnen ze gebruiken voor tegenvallers. Als mensen door deze energiecrisis in de financiele problemen zijn gekomen en al hun spaargeld moet worden opgemaakt alvorens aanspraak te maken op het doorbraakfonds, betekent dit dat er geen enkele hobbel moet komen in hun leven of zij geraken nog verder in de put met alle gevolgen van dien. College, criteria zijn uiteraard nodig om een objectief oordeel te vellen, maar het laatste criterium moet wat ons betreft worden geschrapt. Het lijkt op meten met twee maten. Bovendien moeten we altijd rekening houden met het feit dat mensen over een kleine buffer moeten beschikken voor bijvoorbeeld zeer schrijnende omstandigheden en gebeurtenissen zoals bijvoorb eeld een uitvaart. Niet iedereen heeft namelijk een uitvaartverzekering (en als die er is, is die vaak ook niet dekkend). Naar aanleiding van bovenstaande hebben wij de volgende vragen: 1. Hoe wordt er verdere bekendheid gegeven aan dit doorbraakfonds? 2. Hebben zich inmiddels mensen aangemeld? 3. Bent u het met ons eens, dat het laatste criterium – dat er van spaargeld geen sprake meer is - moet worden geschrapt? Wij vragen u de vragen op korte termijn te beantwoorden en het antwoord op Ibabs te plaatsen. Namens de alliantie CDA-V-BoZ! Hilde Martens, Burgerlid CDA Sander Siebelink, Raadslid V-BoZ