Afbeelding

Reactie op vragen over dumping drugsafval

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Namens de fracties CDA en Groep Dam/Siebelink zijn onlangs vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de opruimkosten van gedumpt drugsafval.

De gemeente Bergen op Zoom is in het verleden geconfronteerd met dumpingen. De cijfers vanaf 2018 zijn als volgt: 9 (2018), 4 (2019), 3 (2020) en 2 (2021). Deze dumpingen zijn om het moment van ruiming beschouwd als drugsdumping, omdat niet met zekerheid kon worden gezegd wat de afkomst is. Een deel hiervan is later niet beschouwd als drugsdumping. Dumpingen zijn dus niet altijd drugs gerelateerd.

Het college is het met de vragenstellers eens dat het verontrustend is dat de huidige, oude subsidieregeling niet in alle gevallen de volledige kosten voor particulieren kon dekken voor het opruimen van drugsafval. ‘Gelukkig biedt de nieuwe regeling meer dekking.’  

Contacten

Locaties van dumpingen worden in kaart gebracht. Gegevens worden steeds geanalyseerd om te bezien of ergens fysiek op kan worden ingezet. Dit is niet gemakkelijk door de grootte van het buitengebied. Er zijn goede contacten met Samen Sterk in Brabant en het Brabants Landschap om overtredingen in het buitengebied adequaat op te pakken.

Bij een ernstige bedreiging van grondwater na een drugsdumping, een ernstige calamiteit, wordt direct gehandeld om ernstiger vervuiling tegen te gaan. Naar aanleiding van de drugsdumping in Halsteren is er overleg geweest tussen Brabants Landschap en de Provincie. Dit geval heeft uiteindelijk geleid dat de rijksbijdrage is verhoogd. 

De vraag wat er nog meer gedaan kan worden is zeer lastig. ‘Het thema drugsoverlast komt terug in het Integraal Veiligheidsplan (IVP). De verbinding wordt gezocht met organisaties die werkzaam zijn in het buitengebied. Daarnaast wordt ook de samenwerking gezocht met natuurorganisaties.’ 

Subsidieregeling

Tenslotte de vraag op welke manieren het college boeren en andere grondeigenaren actief gaat wijzen op de mogelijkheden tot de ruimere vergoeding van de opruimkosten van drugsafval. ‘We zullen op onze website verwijzen naar de nieuwe subsidieregeling. Daarnaast wordt in het nieuwe IVP het thema meegenomen om het bewustzijn te vergroten en wordt de ZLTO actief benaderd om hen op de nieuwe regeling te wijzen’, aldus burgemeester Petter namens het college van b en w aan de fracties CDA en Groep Dam/Siebelink.