Pelgrimage
Pelgrimage Foto: Starworks Studio

Laatste pelgrimage dit jaar

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – Elk jaar worden scholen uit de Gemeente Woensdrecht door een werkgroep uitgenodigd om met groep 8 de pelgrimage te lopen. Deze start altijd in de Zuster Marie-Adolphine kapel in Ossendrecht en vanuit daar wordt er zo’n 10 kilometer gewandeld door de natuur naar de Broeders van Huijbergen. 

Kees de Crom, begeleider en werkgroep-lid, vertelt over het ontstaan: “De werkgroep is opgericht door René Heinrichs en Tom Hommel, ze kenden het jeugd-pelgrimeren vanuit het Brabantse Vessem, waar het z’n oorsprong vond. Zij brachten het initiatief naar de Gemeente Woensdrecht en richtten de werkgroep op. Zij hebben het later overgedragen aan ons: we zijn nu nog met broeder Bram Hommel, Marjan Bosch, mijzelf en alle begeleiders die meelopen met de tocht. We doen dit speciaal met kinderen uit groep 8, want daarin draait alles om het maken van keuzes, zoals bij vervolgonderwijs. Keuzes maken speelt bij het jeugd-pelgrimeren een belangrijke rol. Vooraf maken we kennis op de scholen, hier vertellen wij het verhaal over Santiago de Compostella en de heilige Jacobus. Een van de begeleiders neemt hierbij een rugzak mee en laat zien wat er zoal meegenomen wordt tijdens zo’n tocht en wat de kinderen tegen kunnen komen tijdens de wandeling. Twee weken na deze kennismaking gaan we op pad.”  

De laatste pelgrimage van het jaar was de beurt aan groep 8 van Basisschool op Dreef uit Putte. Bij vertrek in Ossendrecht werd het verhaal verteld over Zuster Marie Adolphine, zij maakte tenslotte ook belangrijke keuzes in haar leven. In kleine groepjes met een begeleider gingen de leerlingen door de bossen op weg naar de Broeders van Huijbergen, waar Broeder Bram iedereen opwachtte. Onder het grote kruis werd een persoonlijke steen met boodschap neergelegd op de rotsen. Na een wandeling door de tuin van de Huijberg werd er gezamenlijk gegeten en de volgende opdracht uitgelegd. Ze mochten per groep later een kaars aansteken en vertellen voor wie en waarom. Ook werd er een tekening gemaakt van het mooiste wat ze onderweg waren tegengekomen. In het Wilhelmietenmuseum vertelde broeder Bram het verhaal over Fransiscus en daarna vond de kaarsenceremonie plaats. Na deze ceremonie ontving elke deelnemer het pelgrimscertificaat.

Het bijzondere van deze groep 8 was Robin. Hij liep ook mee terwijl hij een oogziekte heeft en maar voor 5% ziet. Samen met zijn begeleidster en hulpstok heeft hij deze tocht dapper volbracht. Hij vertelde dat hij grotendeels in het bos zijn stok niet gebruikte, maar dit op gevoel en gehoor liep. Als hij klaar is met de basisschool gaat hij naar het Roncalli in Bergen op zoom en hij wil graag in de meldkamer van de politie later werken. Typen is voor hem geen probleem, hij heeft een braille toetsenbord waarmee hij soms sneller is dan de andere kinderen. Zijn lerares is dan ook trots op Robin, maar ook op alle andere leerlingen uit de klas voor deze prestatie. 

Pelgrimage groep 8 van Basisschool Op Dreef uit Putte.
Pelgrimage
Het groepje van Robin heeft hun certificaat ontvangen
Pelgrimage
Pelgrimage
Pelgrimage
Pelgrimage
Pelgrimage
Pelgrimage
Pelgrimage