Wethouder Letty Demmers.
Wethouder Letty Demmers. Foto: Bep Tielemans

De Maagd en Gebouw-T voortaan zelfstandig

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – De gemeente Bergen op Zoom bezuinigt; Theater De Maagd en Poppodium Gebouw T gaan zelfstandig verder. Wethouder Letty Demmers is buitengewoon trots op het feit dat theater en poppodium zelfstandig, los van de gemeentelijke organisatie verder kunnen: “Als we het zelf hadden moeten doen, hadden we nooit zo’n theater- en popprogramma kunnen blijven aanbieden.”

In het Focusakkoord van 2020 werd afgesproken dat het Bergse Cultuurbedrijf een bezuiniging van 1,9 miljoen euro moest realiseren. Het loskoppelen van theater De Maagd en Gebouw-T zouden een bezuiniging van 500.000 euro betekenen, maar wethouder Letty Demmers zegt dat de besparing nog ruim 73.000 euro hoger uitvalt.

Van de veertien medewerkers van theater De Maagd heeft het grootste deel een andere betrekking gevonden, terwijl anderen met pensioen gingen. “Voor twee mensen zoeken we nu nog naar een passende oplossing”, zegt Demmers, “maar het is heel fijn dat het personeel nu eindelijk duidelijkheid heeft over de toekomst.”
De loskoppeling van De Maagd en Gebouw-T vergde twee jaar voorbereiding, maar kon nog voor 1 januari 2023 gerealiseerd worden. Een belangrijke datum omdat de nieuw opgerichte Stichting Podiumkunsten op die manier nog subsidies voor 2023 kan veiligstellen. Ook de gemeente gaat een subsidierelatie aan met de nieuwe stichting.

Ondertussen gaan de bezuinigingen in het gemeentelijke Cultuurbedrijf door. Demmers stelt dat dat ook met de hoger uitvallende besparing bij het loskoppelen van De Maagd een grote opgave blijft. “Maar”, zegt ze, “laten we vooral trots zijn op het feit dat we als stad nog een schouwburg hebben, en cultuur toegankelijk kunnen houden voor onze inwoners. Dat is ongelooflijk belangrijk.”