Grootscheepse brandweeroefening bij Titurel.
Grootscheepse brandweeroefening bij Titurel. Foto: Dennis van Loenhout

Grootscheepse brandweeroefening bij Titurel

Algemeen

PUTTE – In een noodsituatie kun je vertrouwen op de brandweer. Dat werd vorige week duidelijk bij een grootscheepse brandweeroefening bij Titurel in Putte, waar korpsen van beide zijden van de grens toonden dat ze naadloos kunnen samenwerken als de nood echt aan de man is.

De vlammen slaan uit de ramen van de toren van de villa Bieduinenhof, en de rook kringelt in grote hoeveelheden omhoog. Het is een realistisch beeld, maar gelukkig geen realiteit. Dat vindt ook Katrien Muylaert, bestuurder van Titurel, de Putse zorginstelling die een thuis biedt aan mensen met autisme, psychische problemen of een verstandelijke beperking. Zij vertelt dat de brandweer haar benaderde met de vraag of Titurel bereid was om het decor van een grote oefening te zijn: “Je hoopt dat het nooit gebeurt, maar als er ooit brand zou uitbreken is het goed als de brandweer ons en onze gebouwen kent. We hebben goede contacten met de brandweer, dus natuurlijk zijn ze welkom.”

Samenwerking

Het Putse brandweerkorps kampt al jaren met bezettingsproblemen, en juist daarom wordt de samenwerking met de Belgische collega’s steeds belangrijker. Dat zegt ook burgemeester Steven Adriaansen, die samen met zijn collega-burgemeester Rik Frans van de gemeente Stabroek en Luc Janssens, schepen van de gemeente Kapellen, de oefening gadeslaat. “We hebben drie belangrijke dingen afgesproken”, zegt Adriaansen, “ten eerste dat we voor het Putse korps ook gaan werven in Putte. Bovendien gaan we de samenwerking intensiveren en gaan we vaker samen oefenen. Deze oefening is er vooral op gericht om de korpsen op elkaar ingespeeld te laten raken.”

Bij Titurel staan inmiddels vier brandweerwagens. Twee ervan hebben een Nederlandse nummerplaat, twee andere een Belgische. De Nederlandse en Belgische brandweermannen en -vrouwen krijgen te horen dat er een grote brand is bij Titurel, en dat er nog vijf bewoners in het gebouw zijn. Materiaal wordt uitgeladen, slangen worden uitgerold, helmen worden opgezet en de ladderwagen, van de brandweer van Kapellen, wordt in positie gebracht om de bovenste verdiepingen te kunnen bereiken. Het lijkt chaotisch, maar de omstanders zien al snel dat de brandweer methodisch en gecoördineerd te werk gaat. Al snel is het eerste slachtoffer gered, en de rest volgt in rap tempo.

Reuzespannend

De rol van slachtoffer wordt gespeeld door bewoners van Titurel. Belangrijk, volgens districtscommandant Noud Bruincx: “De oefening moet zo realistisch mogelijk zijn, de bewoners van Titurel vormen een bijzondere groep met een eigen dynamiek, die een bijzondere manier van optreden van ons vraagt. Ook daar willen we vertrouwd mee zijn.” Katrien Muylaert onderstreept het belang daarvan, en zegt dat de oefening voor de bewoners reuzespannend is. Bewoners Gertjan Nuijten en Machiel de Haan zijn vooral opgelucht dat ze gered zijn. Gertjan vertelt honderduit over hoe hij zo overtuigend mogelijk om hulp probeerde te roepen, hoe de brandweer hem snel vond, vroeg of er nog meer mensen in het gebouw waren en hem naar buiten begeleidde. Machiel vertelt met een stralend gezicht dat hij op het toilet zat toen de “brand” uitbrak, en hoewel ook hij lovend is over de brandweer kraakt hij toch een kritische noot: “De eerste brandweerman liep me straal voorbij, die zag me niet! En daarna werd ik door vier brandweermannen naar buiten begeleid. Dat is wel veel, maar misschien moet het zo in België.” Ook bewoonster Evan Nieuwenhuijse werd snel gered: “Ze pakken je stevig vast”, zegt ze, “maar ik heb geleerd dat ik erop kan vertrouwen dat de brandweer het goed doet.”

Vertrouwen

Ook Lukas van Crimpen, hoofd BHV bij Titurel, voelt dat vertrouwen meer dan ooit: “We hebben vanavond gezien dat de brandweer haar werk ontzettend serieus neemt. Ik vond het een ronduit indrukwekkende inzet.” Dennis Huijps, die de oefening leidt, is wat genuanceerder, maar ook hij is tevreden: “Ik sta hier met een goed gevoel. We hebben de klus geklaard in een redelijke tijd. Zo intensief samenwerken met de Belgische collega’s doen we niet vaak, maar we hebben gezien dat we op elkaar kunnen vertrouwen. Aan welke kant van de grens je kazerne staat maakt niet uit, een brandweerman blijft een brandweerman. Die zorgt dat de brand wordt geblust en de slachtoffers worden gered.”

Afbeelding
Afbeelding