Marjan Bosch met haar kinderboek voor de originele illustraties die te zien zijn in het Broederhuis.
Marjan Bosch met haar kinderboek voor de originele illustraties die te zien zijn in het Broederhuis. Foto: Starworks Studio

‘Als een boom’ gaat internationaal

Algemeen

HUIJBERGEN - Marjan Bosch bracht vorig jaar haar kinderboek ‘Als een boom’ uit. Hier is ze trots op en daar bleef het niet bij. "Het manuscript lag al jaren op de plank. Na verhuizing naar de Boomstraat in Huijbergen en het planten van het tiny forest, het Taubosje, riep die boom nog harder om uitgegeven te worden", vertelt  de schrijfster. 

De Broeders van Huijbergen droegen bij, en dankzij die donatie hangen nu ook de originele illustraties van de drie boekjes in de gang van de Groene vleugel van het Broederhuis. De moeite waard om eens te bekijken, de tekeningen zijn van mooie techniek met pen en aquarel. 

De boekjes zijn ontstaan uit de behoefte om meer stilte en aandacht te creëren bij kinderen. Marjan Bosch legt uit: "Het zijn eenvoudige verhalen in zeven stappen, die de ontwikkeling volgen. Het boekje van de boom start met een appelpit in de grond, en eindigt na de cyclus langs alle seizoenen, met weer een nieuwe appelpit in de grond, onder de boom. Tijdens de voorleessessies bij de peuters en kleuters blijken de kinderen te genieten van de plaatjes, en van het meebeleven van de groei van pit naar boom. Want naast het verhaal over de boom, wordt bij iedere stap ook een suggestie gedaan om met de kinderen mee te bewegen en je voor te stellen dat je zelf die appelpit, groeiende stam, wuivende takken, stevige boom echt voelt."
Het boek is leuk voor leerkrachten, (groot-)ouders. Kinderen leren over de natuur en seizoenen, maar ook over hun lichaam, over groeien, over samenwerken, stil worden. Er valt veel te zien op de plaatjes, en er staan ook diverse verwerkingen na het verhaal, die aansluiten bij de beleving en creativiteit.  

Over de grens

‘Als een boom’ is vertaald in het Vietnamees, binnenkort volgen ook ‘Als een lotus’ en ‘Als een vlinder’. In het Nederlands is ‘Als een boom’ vorig jaar uitgegeven. Een Vietnamese uitgever geeft diverse kinderboeken van uitgever Levendig uit in het Vietnamees. In Vietnam kosten de boeken gemiddeld 3,- euro. "Dat lijkt voor ons weinig maar is toch een heel bedrag. De oplage is 1500, 500 daarvan worden weggegeven aan kinderen uit arme gezinnen. Lees- en plezierbevordering dus! Het is toch bijzonder dat Vietnamese kinderen nu Nederlandse appelbomen en pimpelmezen te zien krijgen dat is ontstaan in Huijbergen!", aldus Marjan.

De boekjes zijn te koop in de Kloosterwinkel, Boomstraat 7a, op woensdag en zondag van 14 tot 17 uur.

Het Vietnamese exemplaar is nog onderweg naar Marjan…