Schaaksimultaan bij BSV met grootmeester Daniël Dardha onlangs.
Schaaksimultaan bij BSV met grootmeester Daniël Dardha onlangs. Foto: Bep Tielemans

Schaken op de Brabantse Wal

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Van BSV, de Bergen op Zoomse Schaakvereniging, spelen zowel de jeugd als de senioren nu bij de Dependance Sport & Beweging van RSG ‘t Rijks, Rijtuigweg 4 4611 EL Bergen op Zoom. De senioren op vrijdagavond vanaf ca. 19.30 uur en de jeugd op dinsdagavond van 18.30-19.30 uur. Op die avonden komen schakers van de gehele Brabantse Wal schaken.

Senioren

Op de vrijdagavonden spelen dus de senioren hun schaakpartijen. Dat gebeurt in partijen waarbij de spelers ieder 1 uur en 40 minuten hebben, maar iedere zet komen daar nog 30 seconden bij. Dat betekent dat een partij een hele avond kan duren. Soms spelen de senioren ook een snelschaaktoernooi waarbij de bedenktijd 5 minuten per persoon per partij bedraagt of een rapidtoernooi, waarbij de bedenktijd 20 minuten per persoon per partij is. Rond de Kerst spelen de Bergse schakers een gongtoernooi waarbij de schakers bij een bepaald geluidsignaal een zet moeten doen. Dat levert soms hilarische stellingen en partijen op. Maar het meest gebruikelijke tempo is dus 1 uur en 40 minuten.

Kampioenschap BSV

Dus vrijwel iedere week, 25 keer per jaar, vindt er een ronde plaats waarbij er punten verdiend kunnen worden voor het clubkampioenschap. Als men verhinderd is, dan krijgt men bij afmelding toch een bepaald aantal punten. Op dit moment zijn er vier rondes gespeeld en is Rob Hopman-Been de trotse koploper. Hij won drie van de vier partijen en speelde alleen remise tegen de nummer 2: René Paardekam uit Woensdrecht.

Avondcompetitie

BSV speelt ook mee in de NBSB-competitie. Daarin zijn twee ronden gespeeld. BSV A speelde tegen EGS A uit Goirle en verloor thuis met 4½-3½ . In de tweede ronde speelde BSV A tegen Oisterwijk A. Het werd een 2-2 gelijkspel. BSV B verloor tegen ’t Paardje uit Made met 3-1 en verloor  tegen EGS A uit Goirle met maar liefst 4-0. Zowel BSV A als BSV B spelen in de 1e klasse A.

Zaterdagcompetitie

BSV 1 heeft inmiddels twee ronden gespeeld en heeft ook twee keer verloren van Zeeuwse teams. De eerste ronde ging BSV 1 met 7-1 ten onder tegen Souburg 1 en in de tweede ronde met 6½-1½ tegen Goes 1. Nu waren dit op papier ook de sterkste teams uit de poule, dus er is nog hoop voor de rest van het seizoen. BSV 2 heeft in dit seizoen één wedstrijd gespeeld tegen CSV 2 uit Capelle aan de IJssel en had weinig fortuin. Het werd een 4½-3½ nederlaag. Alles bij elkaar dus geen goed begin voor de Bergse schakers.

Bekerwedstrijd

BSV speelde in Breda tegen Baronie een bekerwedstrijd voor spelers boven 1700 ELO. BSV won met 2½-1½ door winstpartijen van Erwin Kalle en Robert Kunst en een remise van Bas van de Putte. Daardoor is BSV doorgedrongen tot de kwartfinale. Ook het BSV-team met een ELO onder de 1700 is door naar de kwartfinale, maar dat gebeurde minder spectaculair, BSV had een bye.

Andere schakers BSV

Erwin Kalle speelt sinds vorig seizoen bij Stukkenjagers in Tilburg. Hij speelt daar in de Meesterklasse, de hoogste schaakklasse van de KNSB. Erwin heeft zijn hele schaakopleiding in Bergen op Zoom gehad en is nu ook een van de schaaktrainers bij de Bergse Schaakacademie. Tevens geeft hij schaakles bij De Rode Schouw in Halsteren. Erwin heeft in de twee partijen die hij speelde een keer verloren en een keer remise gespeeld. Maar dat is dan ook tegen topspelers in Nederland. Het team van Erwin staat nu op de 5e plaats in die Meesterklasse.

Angelique Osinga en André van der Graaf spelen bij Charlois Europoort, een schaakvereniging in Rotterdam die ook Nederlands kampioen is. Zij komen uit voor het derde team van deze vereniging. Angelique scoorde in de eerste twee ronden 2 uit 2 en André 1 uit 1. Een oud-speler van BSV, grootmeester Daniel Dharda, speelt ook voor deze vereniging en uiteraard in het eerste team, net als zijn vader Arben Dharda, die ook al een BSV-verleden heeft. Hij speelde een keer mee en won ook zijn partij.

Rob Hopman-Been tenslotte speelt in Overschie 1. Hij speelde één keer en verloor.

Binnenkort zijn Angelique Osinga en André van der Graaf arbiters in het schaaktoernooi van Hoogeveen. Oud- BSV-er Grootmeester Daniel Dharda speelde ook op dat toernooi een tweekamp met de Nederlandse Grootmeester Max Warmerdam. Het werd een spannende strijd die eindigde in 3-3. In de beslissende Blitz partij (3 min voor de partij + 3 sec per zet) won Daniel met 2-0.

Ouderen

Met schaken kan men al vroeg beginnen, zie ook het gedeelte over de jeugd hiernaast. Maar het kan ook voor ouderen positief uitwerken. Zeker is dat schakers net als musici minder last hebben van Alzheimer. En ook kan het gezellig samenzijn sociale contacten bevorderen.

Afbeelding