MollerJuvenaat
MollerJuvenaat Foto: Nick Franken

MollerJuvenaat vormt met leerlingen House of Students

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - MollerJuvenaat is meer dan een school. Het is namelijk een ‘House of Students’, een plek waar leerlingen en docenten elkaar ontmoeten om met en van elkaar te leren. Samen ontwikkelen en beleven staat voorop.

De inbreng van leerlingen komt ook terug in het onderwijs op MollerJuvenaat. Er wordt duidelijk aangesloten bij het onderwijs van de 21e eeuw, waarin bijvoorbeeld ‘soft skills’ een grote rol spelen.

Leerlingen worden voortdurend uitgedaagd om na te denken over wat zij kunnen bijdragen aan de school. Het MollerJuvenaat verwoordt dit in één van hun drie onderwijspijlers: ‘Jij bent aan zet’. 

De school laat leerlingen nadenken over hun eigen leerstijl en hoe dit bij hen past. Een van de punten waaraan jongeren waarde hechten is keuzevrijheid. Leerlingen kunnen daarom zelf kiezen uit het aanbod van de docent. De manier waarop zij de lesstof verwerken, kan dus verschillen. Hierdoor is maatwerk mogelijk. 

Leerlingen worden daar uiteraard bij begeleid en samen met docenten die in het onderwijsconcept veel meer een coachende rol hebben worden gemaakte keuzes geëvalueerd.

Een andere pijler die centraal staat is ‘Je wordt gezien’. De school wil echt een brugfunctie aannemen. Eerst draagt de school zorg voor een zachte landing vanuit het basisonderwijs, vervolgens neemt het MollerJuvenaat de leerlingen mee richting het vervolgonderwijs met een hoogwaardig diploma en als zelfbewuste kritische wereldburgers.

Vernieuwbouw

Dat wereldburgerschap komt terug in de derde en laatste pijler van het onderwijsconcept van House of Students; ‘Wij zijn wereldbewust’. De leerlingen geven aan duurzaamheid erg belangrijk te vinden. Het vernieuwde gebouw aan de Noordzijde Zoom, dat in samenspraak met de leerlingen is ingericht, straalt dit in alles uit. Allereerst valt het groene karakter op, daarnaast is er veel gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Deze vernieuwbouw en het nieuwe concept vormen een proeftuin voor de nieuwbouw die er over een jaar of vijf moet zijn.

De leerlingen geven aan duurzaamheid erg belangrijk te vinden en dat straalt het vernieuwde gebouw in alles uit