Edward Martijn, Jeroen v. Wezel, Rainier Schuurbiers, Lars Akkermans en Niels v. Elzakker.
Edward Martijn, Jeroen v. Wezel, Rainier Schuurbiers, Lars Akkermans en Niels v. Elzakker. Foto: Bep Tielemans

Nieuwe topklassieker ‘Slag om Woensdrecht’

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Met trots kondigt de organisatie van Brabantse Wal Wielerevents in samenwerking met de gemeente Woensdrecht een aansprekende nieuwe wielerwedstrijd aan. Zondag 30 april 2023 zal in het teken staan van de ‘Slag om Woensdrecht’. Juist op de plaats waar geallieerden en Duitsers hun gevechten voerden in 1944, zal nu op de fiets een sportieve strijd geleverd worden.  

Enkele weken geleden kreeg het bestuur van Stichting Brabantse Wal Events het verzoek om aan te sluiten bij de topcompetitie. Afgelopen week werd de datum bekend en dit was voor de organisatie een reden om formeel af te trappen. Wethouder Rainier Schuurbiers, sinds april portefeuillehouder Sport, is in zijn nopjes met de komst van een nieuwe aansprekende landelijke topwedstrijd naar de wielergemeente: “Zo’n wielerklassieker voor elite/beloften en junioren zet ons nog steviger op de kaart. Als gemeente willen we hier graag aan bijdragen en deze topwedstrijd mee faciliteren.”

De datum 30 april valt gunstig in de voorbereiding op het wielerseizoen. Het parcours is een omloop over 24 kilometer en wordt uitgezet door voormalig eliterenner Lars Akkermans. Start en finish van beide wedstrijden is op de Scheldeweg in Hoogerheide, ter hoogte van het terrein van het Brabantse Wal Festival, dat in de week voor de wielerklassieker plaatsvindt. Permanence is het gemeentehuis. Na de start gaat de omloop via Calfven naar de Aanwas, Oud Hinkelenoorddijk richting Grindweg en Völkerdorp. Het peloton moet onder de rijksweg A4 door naar de beruchte Hoogewaardpolder, over een 2 kilometer lange kasseistrook als scherprechter. In Woensdrecht zal over de lastige kasseistrook van de Bossestraat de Brabantse Wal opgereden worden. Voormalig profwielrenner Moreno Hofland is koersdirecteur. Niels van Elzakker: “Hij is toegetreden tot de organisatie en kan de koers naar professioneel niveau tillen vanuit zijn jarenlange ervaring.”

De wedstrijd voor elite/beloften is live te zien op Eurosport en livestream. Op het programma staan dikke banden wedstrijden voor de jeugd uit alle kernen van Woensdrecht. KNWU is blij met de medewerking van gemeente; vrijwilligers, sponsoren, verkeersplan en budget zijn gunstig.

Slag om Woensdrecht