In Dorpsplatform Putte werden onder meer verschillende heikele kwesties besproken.
In Dorpsplatform Putte werden onder meer verschillende heikele kwesties besproken. Foto: Starworks Studio

Dorpsplatform Putte blijft alert

Algemeen

PUTTE - Dorpsplatform Putte vergaderde woensdag 26 oktober in MFC De Biezen. Hiervoor waren de wethouders Thierry De Heer en Rainer Schuurbiers uitgenodigd. Het dorpsplatform onder leiding van Frank Roeken had verschillende dringende punten te bespreken met zowel de inwoners als de wethouders. 

De vergadering trok dan ook een volle zaal met zowel bezorgde inwoners als leden van politieke partijen. Frank Roeken opende de bijeenkomst en nam de lopende zaken door. Zoals het steunen van diverse evenementen en de boom-/planten bakken aan de Antwerpsestraat. Hier werd een oproep voor gedaan: Ondernemers en bewoners die willen helpen bij het verzorgen van de bakken. En voor het doorgaan van evenementen zijn verkeersregelaars nodig. Eenieder die kan en wil helpen mag zich dan ook melden bij het dorpsplatform. 

Het dorpsplatform en inwoners vroegen zich af wat er gaat gebeuren met de vluchtelingen in het gebouw Van Niftrik. Frank Roeken zei dat de omwonenden slecht geïnformeerd waren en ook nog steeds blijven. Wat gaat er met hen gebeuren over 2 maanden en waarom staan er tiny houses? Wethouder Schuurbiers vertelde: “Voorlopig blijven de vluchtelingen eerst tot 31 december op dit terrein. De dwangwet huisvesting is voorlopig eerst uitgesteld. De tiny houses die buiten staan op het terrein worden weer weggehaald. We hadden geïnformeerd bij een leverancier om er eventueel zes te bestellen om vluchtelingen in te huisvesten. Maar door een fout vanuit de leverancier werden er twee geleverd.” 

Dorpsplatform Putte en inwoners maken zich ook grote zorgen over alle plannen van de gemeente om in totaal 1339 arbeidsmigranten toe te laten in Nederlands Putte, dit komt neer op 41% in vergelijking tot het aantal inwoners. Een van de inwoners riep dan ook ‘of de gemeente de naam Putte niet kon veranderen naar iets Pools’. Het dorpsplatform ziet wel de noodzaak van arbeidsmigranten maar vraagt zich af of de gemeente wel goed overal naar kijkt. En waarom zegt de gemeente steeds iets anders wat betreft het reilen en zeilen rondom Glatt? Het dorpsplatform had ook een klacht ingediend tegen de aanvraag voor de vergunning op camping Hazeduinen en stelde de wethouder hier dan ook vragen over. Wethouder Schuurbiers: “In 2019 is er in de gemeenteraad besloten dat er maximaal 50% arbeidsmigranten op een camping mogen wonen. Wat betreft het Glatt terrein moesten aanpassingen gedaan worden in het ontwerp. Dit is net terug van de provincie en ligt nu ter inzage bij de gemeente. Dus de procedure is nog niet afgesloten.” Hij complimenteerde DPP voor hun inzet.

“Door hen hebben we besloten maar toestemming te geven voor de bouw van 1 migrantenhotel in plaats van 2 zoals eerst de bedoeling zou zijn.”

Verdere agendapunten die besproken zijn: Verschillende bouwplannen zoals Den Hoorn, Heidestraat, Plan Sneek en het toewijzen van huurwoningen kwamen ook aanbod. De wethouder vertelde dan ook dat de gemeente niet anders kan dan de wettelijke procedures te volgen in verband met de bureaucratie. De gemeente gaat nog in gesprek met de verschillende huurverenigingen en met de bouwbedrijven. 

Ook de sluiting van verzorgingstehuis De Beukenhof, project groen Antwerpsestraat en de leefbaarheid van Putte kwamen nog aan bod.