Ds. de Reuver
Ds. de Reuver

Protestantse gemeenten

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Onlangs is er een bijeenkomst geweest van de Ring van Protestantse gemeenten in West-Brabant. Deze zogenaamde ring is een onderdeel van de Classis Noord-Brabant – Limburg van de Protestantse kerk Nederland. 

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Protestantse gemeente in Bergen op Zoom en de Protestantse Gemeente in Halsteren en vond plaats in de Ontmoetingskerk in Bergen op Zoom. Er was met ongeveer 60 bezoekers ruime belangstelling vanuit de verschillende kerkgemeenten uit de ring.

Discussie

Het thema van de bijeenkomst was “De kerk van toekomst en de toekomst van de kerk”. ’s Middags heeft de classispredikant van Brabant-Limburg, ds. Marco Luijk, een lezing gehouden. Hij sprak over hoe de Protestantse kerken in de samenleving zouden kunnen staan. Hoe je zichtbaar en relevant kunt zijn als kerkgemeenschap in een samenleving die meer en meer ontkerkelijkt. Welke zorgen er zijn in gemeenten nu het aantal kerkgangers terugloopt en welke kansen er ook zijn. Daarna zijn de aanwezigen met elkaar in discussie gegaan. Dat spitste zich toe op de afweging hoe je aan de ene kant nieuwe vormen van kerk zijn kunt ontwikkelen en aan de andere kant trouwe kerkgangers een thuis blijft bieden.

Uitdaging

’s Avonds hield ds. René de Reuver - scriba van de generale synode van de landelijke Protestantse kerk - een voordracht met als thema “Van U is de toekomst”. Het was de eerste keer dat De Reuver was uitgenodigd in een ringvergadering. “Het “Christen zijn” is geen vanzelfsprekendheid meer of cultureel bepaald, maar een bewuste, persoonlijke keuze van mensen. Dat vergt dat we als kerk op zoek moeten naar bezinning en “zinnig op zoek” naar vormen van de kerk zijn, die aansluit bij de behoefte van nu”, aldus De Reuver. 

Het is een uitdaging, waarbij De Reuver opriep dat de Protestantse gemeenten meer open moeten staan en niet naar binnen gekeerd moeten blijven. Er heerst nog altijd een hoog gehalte van nostalgie in de kerk en dat gaat niet helpen om de toekomst in te gaan.

 ”Loslaten om te ontvangen” was zijn devies. Hij deed het appèl aan alle aanwezigen om “zinzoekers” te zijn.

Nadat hierover met ds. De Reuver (foto) in discussie was gegaan werd de avond met een hapje en drankje afgesloten. Er is veel inspiratie opgedaan om als kerken na te denken over kerk-zijn in de toekomst. De organisatie spreekt van een zeer geslaagde bijeenkomst. Er is afgesproken om jaarlijks een ringbijeenkomst te houden in West-Brabant, zodat de verbinding tussen de verschillende Protestantse gemeenten onderhouden wordt.