Opknap van het Watersnoodmonument in de Auvergnepolder.
Opknap van het Watersnoodmonument in de Auvergnepolder.

Monument in Auvergnepolder opgeknapt

Algemeen

HALSTEREN - De werkgroep Herdenking Watersnood 2023 is bezig met de voorbereiding van de herdenkingen van 70 jaar Watersnood. Een van de activiteiten is er voor zorgen dat de aanwezige herdenkingsmonumenten in Halsteren en Lepelstraat weer op orde worden gebracht. 

Voor het monument in de Auvergnepolder heeft Kiwanis Bergen op Zoom zich spontaan aangemeld om het monument weer in zijn oude luister te herstellen.

Het monument uit 2003 bestaat uit een achttiental vloedpalen waarop de waterstand van de nacht van 1 februari 1953 wordt verbeeld middels witte markeringen. Op elke vloedpaal is een tekst opgenomen uit het boek welke de herinneringen van overlevenden vastlegt. Tevens is een vloedpaal uitgerust met een aantal zinken rozen. Deze rozen symboliseren het aantal slachtoffers in Halsteren en Lepelstraat van de watersnoodramp in 1953, tezamen met een afbeelding van de Zon en de Maan. Op deze locatie is een aantal bankjes geplaatst met daarin enkele regels van een gedicht gegraveerd.

Erkentelijk

Kiwanis heeft afgelopen donderdag en vrijdag de vloedpalen gereinigd, de teksten weer leesbaar gemaakt en de paalkoppen opnieuw geschilderd.

De werkgroep is Kiwanis erg erkentelijk voor hun inzet en sterkt hun activiteiten. Deze inzet vormt de basis voor de andere sponsoren voor een verdere ondersteuning.