30 km actie in Huijbergen; Buurtpreventie Ronald en Cees, actievoerder Pascal Brugman en wethouder Verkeer Thierry de Heer.
30 km actie in Huijbergen; Buurtpreventie Ronald en Cees, actievoerder Pascal Brugman en wethouder Verkeer Thierry de Heer. Foto: Starworks Studio

Meer actie tegen hard rijden

Algemeen

HUIJBERGEN - Een paar weken geleden begon bewoner Pascal Brugman uit Huijbergen met zijn actie tegen het te hard rijden in de 30km zone in het dorp. Wat begon met hartvormige stickers uitdelen aan inwoners en scholen, kreeg afgelopen week een vervolg. 

Woensdag werden spandoeken opgehangen in het bijzijn van verschillende media, buurtpreventie, wethouder Thierry de Heer en buurtbewoner Jozua van Houten. Op de rotonde aan de Westerstraat en Bergsestraat werden spandoeken opgehangen en deze blijven vier weken hangen. Op de Hollandseweg komt er nog één bij.  

“Via Veilig Verkeer Nederland vroeg ik in het begin van de actie al de spandoeken aan die via VVN te verkrijgen zijn. Hier staat op ‘een relaxte rijder maakt de buurt blijer’ en erbij de hartvormige 30 km snelheid. Ik nam contact op met de gemeente om toestemming te krijgen voor het ophangen van deze spandoeken op verschillende plekken. Ook benaderde ik wethouder van Verkeer Thierry de Heer om erbij te helpen deze op te hangen zodra de spandoeken binnen waren”, vertelt Pascal Brugman. 

Inmiddels verzamelde hij steeds meer informatie over dit probleem. In het verleden waren de buurtpreventie, dorpsplatform en het ouderpanel van basisschool Ste Marie al met dit probleem naar de gemeente gestapt.  ”Er was een onderzoek gestart en gekeken naar opties. Helaas bleef het toen bij alleen de bosjes te snoeien, dit geeft meer zicht op de zebrapaden in plaats van de snelheid eruit te halen. Op de zebrapaden die slecht aangekondigd worden en zelfs in of na een bocht liggen. Maar ook wordt er door de 30 km zone veel te hard gereden en het maakt niet uit welke weggebruikers/bestuurders het zijn. Het geldt ook voor wielrenners en brommers. Zelfs op het zebrapad word je van je sokken gereden. Wij zijn volwassenen, maar kinderen steken ook over”, vervolgt Pascal. 

Ingericht

Op woensdagavond mocht hij inspreken bij Opinieraad ruimte in de raadszaal. “Ik kreeg vijf minuten de tijd om mijn zegje te doen. Hier had ik dus eerder al informatie voor verzameld en zelfs twee A4-tjes met foto’s ingestuurd. Na mijn verhaal konden er door de leden vragen worden gesteld. Zoals: Wat is volgens jou een oplossing? Dit zou toch niet aan mij moeten zijn als burger. Wethouder Thierry de Heer heeft beloofd nog verder met mij in gesprek te gaan en ik heb de gemeente al verschillende oplossingen kenbaar gemaakt. Helaas zal de politie momenteel niet gaan flitsen, bekeuringen kunnen ongeldig verklaard worden in de rechtbank want de weg is helaas niet ingericht als een 30 km zone. Ik kan het waarderen dat er veel steun komt van zowel de gemeente als medestrijders. Maar we gaan zien wanneer er oplossingen komen”, aldus Pascal Brugman. 

30 km actie
Boomstraat
30 km actie
Bergsestraat
30 km actie
Bergsestraat
30 km actie
Boomstraat kruising bij kerk