Jacob Obrecht
Jacob Obrecht

Viering met muziek Obrecht door Cappella Pratensis

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op zondag 30 oktober is er om 11.00 uur in de Gertrudiskerk van Bergen op Zoom een bijzondere viering. Onder het motto “muziek uit de bouwtijd van de kerk” zal zelden uitgevoerde muziek van Jacob Obrecht in de liturgie klinken. Het initiatief daartoe is genomen door de Gertrudis Cultuurstichting.

Jacob Obrecht (1457/8-1505) was na 1480 een aantal jaren als zangmeester-componist in dienst van het aan de Gertrudiskerk verbonden Onze-Lieve-Vrouwegilde. Obrecht was één van de allerbelangrijkste componisten van zijn tijd, zelfs al in Italië bekend toen hij als jonge priester in Bergen op Zoom als kerkmusicus werkzaam was. Rond 1480 was de bouw van de Gertrudiskerk door bouwmeester Evert Spoorwater en de inrichting ervan eindelijk voltooid.

Reden om de beroemde Cappella Pratensis, bestaande uit zangers gespecialiseerd in het uitvoeren van oude muziek, uit te nodigen de viering met liturgische muziek van Jacob Obrecht te verzorgen. In kleine bezetting, zingend vanuit een koorboek op standaard, wordt van Obrecht onder andere gezongen de “Missa De Sancto Donatiano”. Ook klinkt door hen gezongen gregoriaans, daterend van zo’n duizend jaar geleden.

In de viering gaan voor diaken Jan Foesenek en pastoor Paul Verbeek. De gebruikte kerkingangen zijn die aan de Kerkstraat en aan de Zuivelstraat.