Diamanten paar Toon en Joke Dagelinckx-van Loon zestig jaar geleden en nu.
Diamanten paar Toon en Joke Dagelinckx-van Loon zestig jaar geleden en nu.

Diamanten paar Dagelinckx

Algemeen

HALSTEREN - Zestig jaar een leven lang samen onder één dak betekent samen lachen, samen huilen, dat is het echte leven. Op 20 oktober 1962 stonden Toon Dagelinckx en Joke van Loon samen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand in Bergen op Zoom.

Of zoals het echte Krabben betaamt in het Krabbegat. Dit om ten overstaan van ouders, getuigen en familie elkaar trouw te beloven en de rest van hun leven voor elkaar te zorgen. Tot nu toe is het hen mooi gelukt om dit voor elkaar te krijgen.

Toon en Joke zijn nu zestig jaar verder. In die periode hebben ze twee kinderen gekregen: een meisje en een jongen. Het eerste kind was dus een meisje, ze noemden haar Ingrid. De tweede bleek een jongen te zijn en die kreeg de naam Michel, zo was het gezin Dagelinckx compleet. Toon en Joke zijn al jaren opa en oma zijn van vier geweldige kleinkinderen.

Naast veel geluk zijn ze ook niet gespaard van verdriet en leed, vooral in familiale kring. Ze moesten na het huwelijk van hun dochter Ingrid al na enkele jaren afscheid nemen van haar man Eddy die de strijd tegen een ongeneeslijke ziekte niet overleefde. Zoveel jaren later zit Eddy nog steeds in hun hart. 

Je zou denken, om de leeftijd der sterken te kunnen bereiken, is een sportief leven haast vanzelfsprekend. Maar meneer Dagelinckx heeft nooit aan sport gedaan, behalve sport volgen op de televisie. Eigenlijk wel jammer, dat we hem bijvoorbeeld nooit als keeper in het doel van de plaatselijke voetbalclub hebben zien staan, of dat we hem op een racefiets door het dorp hebben zien racen. Nee, die flauwekul is aan hem niet besteed. Wel was hij vaak op Sportpark De Beek in Halsteren te vinden om daar het voetbal te volgen. 

Vastenavend

Een hobby waar hij thuis plezier aan beleeft, is achter het orgel plaatsnemen. Met regelmaat vliegen populaire melodieën de huiskamer in. Zoals Brabantse Nachten zijn lang en uiteraard de Vastenavendliedjes van het Krabbegat, die dan uitbundig worden meegezongen. Over Vastenavend gesproken: Toon Dagelinckx is waarschijnlijk de man die het langst levende lid is van de Stichting Vastenavend in het Krabbegat. Hij is al sinds mensenheugenis lid van de boerenploeg en is in die hoedanigheid al ontelbare jaren een vaste waarde in het bouwkot van de Stichting voor de bouw van de Prinsenwagen. Elke week is hij daar wel te vinden. Ook was hij jarenlang betrokken bij de voorbereidingen van de Kindervastenavend en was hij een van de vaste begeleiders van de Prinsenwagen tijdens in intocht en bij de optocht. Je kunt wel stellen, dat Toon, voor vrienden Toontje, een grote bijdrage heeft geleverd aan de Bergse Vastenavend. Hij is hier ooit ingerold doordat de vader van zijn vrouw Joke, Suus van Loon, die ook lid was van de boerenploeg hem destijds heeft warm gemaakt om ook lid te worden van de Stichting Vastenavend. 

Advocaatje

Joke heeft in tegenstellig tot haar man gekozen voor een rustig bestaan. Nou ja, rustig mag je dat ook niet echt noemen. De zorg voor haar twee kinderen en ook voor haar moeder Toke van Loon, die jarenlang weduwe is geweest na het overlijden van haar man Suus, was bewonderingswaardig. Ze was vroeger een fervent zwemster en heeft dat tot op hoge leeftijd gedaan. Als er iets te vieren is, dan staat een advocaat niet ver van haar vandaan. Geen advocaat in een toog hoor, maar een advocaatje in een glaasje en met een toefje slagroom! Nou is het zo dat Toontje er ook niet voor wegliep... Verder zijn ze jarenlang samen met de zus van Joke, Ria en haar man Cor, op vakantie geweest in onder meer Duitsland en Oostenrijk. 

Beethovenstraat

Ze wonen al meer dan vijftig jaar met veel plezier in de Beethovenstraat in Halsteren. Met in de nabijheid hun dochter Ingrid, die dagelijks toezicht houdt op de twee oudjes, want zo mag je ze wel noemen met leeftijden die de tachtig ruimschoots voorbij zijn. Maar gelukkig zijn ze nog alle twee helder van geest. Hun huis in de Beethovenstraat staat altijd voor iedereen gastvrij open voor een gesprek met uiteraard een of meerdere consumpties. Dat ze allebei een goed hart hebben moge blijken uit het volgende: Een zus van Toon, Mia die vroeger jarenlang kraamverzorgster is geweest en in Bergen dus vele kinderen de eerste luiers heeft verschoond, zat op een bepaald moment in een verzorgingstehuis. Ze was meer dan 90 jaar oud. Toon en Joke, die toen zelf ook al dik over de 75 waren hebben jarenlang als mantelzorgers voor haar opgetreden, tot ze is overleden. 

Oliebollen

Al jaren is de heer des huizes een hele dag in het jaar in het schuurtje achter in de tuin te vinden om er samen met zijn zoon Michel oliebollen te bakken, traditioneel op Oudjaarsdag. Als op nieuwjaarsdag de familie op de klep valt in een geurloos huis, worden de eigengebakken oliebollen met smaak verorberd. 

Het diamanten huwelijk is afgelopen zaterdag gevierd met een onvergetelijk feest!

En om te eindigen: Toon en Joke dagge bedankt zijt da witte ee en oudoe.

Diamanten paar Dagelinckx-van Loon
Het huwelijk zestig jaar geleden