Afbeelding

De Bezemwagen

Algemeen

LAATSTE UITSLAGEN WEGSEIZOEN 2022

ProTour in Maleisië Ronde van Langkawi. Etappe 7 gewonnen door Nederlander SJOERD BAX van Alpecin-Deceuninck. Er stond eigenlijk een bergrit gepland maar door grote aardverschuivingen moest deze etappe gewijzigd worden in een vlakke etappe. Overigens verhuist SJOERD BAX volgend seizoen naar UAE-Team Emirates. De 8e en afsluitende etappe leverde opnieuw een zege op voor een Nederlandse coureur. ALEX MOLENAAR van Spaanse formatie Burgos-BH won de eindsprint van zijn medevluchter. Een welkome overwinning voor 23-jarige Alex Molenaar. Zijn verbintenis bij Burgos-BH loopt af en wordt definitief niet verlengd. Deze zege kan dus wel eens zwaar mee gaan wegen in positieve zin voor overstap naar een andere ploeg. Molenaar kampte dit seizoen lange tijd met de ziekte van Pfeiffer en miste daardoor o.a. de Vuelta. De eindwinst in deze ProTour rittenkoers ging naar Iván Ramiro Sosa van Team Movistar. Daarmee is het wegseizoen 2022 officieel voorbij. Binnenkort de eindstanden van de diverse UCI-ranglijsten en statistieken per ploeg en renner. Het was een lange, zware maar vooral boeiende jaargang. Met veel mooie klassiekers, boeiende 1-dagswedstrjjden en natuurlijk als de kersen op de taart 3 spannende Grote Rondes. 

VELDRIJDEN UITSLAGEN

Vrije wedstrijd Kermiscross Ardooie. Bij Dames zege Blanka Kata Vas terwijl bij Heren de Vlaming Quinten Hermans de overwinning behaalde. Manche 3 van UCI Wereldbeker vond plaats in het Tsjechische Tabor. Bij Dames Elite was er opnieuw een overwinning voor FEM VAN EMPEL die PUCK PIETERSE & ANNEMARIE WORST versloeg. Heren Elite leverde weer een zege op voor Eli Iserbyt. Knappe 2e plaats LARS V.D. HAAR & 3e Michael Vanthourenhout.  

TUSSENSTANDEN UCI WERELDBEKER NA 3 MANCHES

Er zijn nu 3 crossen verreden in de strijd om de UCI Wereldbeker. De tussenstanden; Dames Elite wordt uiteraard (met 3 uit 3) geleid door FEM VAN EMPEL die de maximale score van 120 punten vergaarde. Tweede plaats ANNEMARIE WORST (71) en 3e CEYLIN DEL CARMEN ALVARADO (70). Door een breuk in middenhandsbeentje is LUCINDA BRAND enkele weken uitgeschakeld. Zal vermoedelijk EK aan zich voorbij moeten laten gaan. Heren Elite kent als lijstaanvoerder Eli Iserbyt die alle 3 manches voor de Wereldbeker op zijn naam schreef en zo 120 punten veroverde. Tweede stek Laurens Sweeck (82) en derde plaats Michael Vanthourenhout die 72 punten verzamelde. 

VELDRIJDEN KALENDER

Drukke tijden breken aan voor de veldrijders. 29-10 vindt de 1e manche van Telenet Super Prestige plaats in Ruddervoorde. 30-10 is er manche 4 van UCI Wereldbeker in Belgische Maasmechelen. De 1e cross meetellend voor X2o Badkamers Trofee wordt 01-11 verreden in Vlaamse Oudenaarde. Betreft de befaamde én beruchte Koppenbergcross. In het weekend van 5 & 6 november volgen de Europese Kampioenschappen. Deze wedstrijden worden gehouden in het Waalse Namen. Een zwaar en uitdagend parcours met beklimming van de fameuze Citadel van Namen. Op 11 november -tijdens Belgische Nationale Feestdag- is er manche 2 van Telenet Super Prestige in Niel. 13 november volgt manche 5 van UCI Wereldbeker. Plaats van handeling is die zondag DE BEEKSE BERGEN. Het is de 1e Nederlandse cross in deze reeks van 14 wedstrijden. Op 19-11 is er manche 3 van Telenet Super Prestige in Merksplas. Gevolgd op 20-11 door 6e manche van de UCI Wereldbeker in Vlaamse Overijse. 26-11 vermeldt het programma de 2e manche voor de X2o Badkamers Trofee in Kortrijk. Laatste cross van de bomvolle maand november kent 27-11 als datum. De 7e manche & 2e -tevens laatste- Nederlandse wedstrijd voor de UCI Wereldbeker wordt dan verreden in het pittoreske Zeeuws-Vlaamse HULST onder de naam de Vestingcross.

GIRO 2023 HET PARCOURS

In landstreek de Abruzzen start 6 mei de GIRO D’ITALIA 2023 met een individuele tijdrit van 18,4 kilometer. Ook etappes 2 &3 worden in de Abruzzen verreden. In 4e etappe een 1e bergrit met aankomst op Lago Laceno. 5e etappe is vlak dus de sprinters aan zet. Etappe 6 heuvelachtig. De 7e etappe is een zware bergrit die eindigt op de flanken van Campo Imperatore, Ook etappe 8 kent aankomst bergop, te weten I Cappucinni. De dagen erna zijn ook zwaar. Etappe 12 eindigt na 4.500 hoogtemeters op Tre Crime di Lavaredo. Etappe 13 kent met eindstreep boven in Crans Montana. Zondag 14 mei is er een 2e tijdrit. Deze telt 33,6 kilometer. Maandag 15 mei betekent 1e rustdag. Week 2 brengt o.a. twee bergetappes. Etappe 15 kent finish in Bergamo en 16e etappe eindigt op Monte Bondone. Dit na eerst 4 Alpencols te hebben bedwongen. Gevolgd door rustdag 2. Daarna gaat de Giro verder door de Dolomieten. Etappes 18 & 19 zijn op maat gemaakt voor de klassementsrenners. Grote verrassing is de voorlaatste etappe. Deze 20e rit bevat een bergtijdrit van 18,6 kilometer. De slotrit Rome-Rome kent slechts 115 kilometer over vlakke wegen. Conclusie; een uitdagend en zwaar parcours met daarin liefst 3 tijdritten opgenomen. De organisator van Giro lonkt hiermee zeer nadrukkelijk naar deelname van wereldkampioen Remco Evenepoel.

De charismatische Belgische ploegleider Hilaire van der Schueren (74 jaar jong) stopt na het seizoen 2023 als sportbestuurder. Momenteel is hij het succesvolle boegbeeld van Intermarché-Wanty-Gobert. Door zijn imposante maar sympathieke verschijning is Hilaire door de jaren heen een begrip geworden in de wielersport. 24-jarige DAVID DEKKER heeft contract getekend bij Franse ploeg Arkéa-Samsic. Hij mocht bij JUMBO-Visma vertrekken. Belangrijke datum; donderdag 27 oktober wordt het complete parcours van TOUR DE FRANCE 2023 officieel bekend gemaakt. Grand Depart in Spaanse Bilbao. Iedereen is zeer benieuwd of ook de Franse rittenkoers meer tijdritkilometers bevat dan voorgaande edities. En tot zover het wielernieuws in aflevering 290 van....