Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Ontbijten met de burgemeester

Algemeen

HOOGERHEIDE – Ontbijten is belangrijk en lekker, maar het wordt pas echt bijzonder als de burgemeester je de chocoladepasta uitreikt en je thee inschenkt. Het gebeurde de leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Dobbelsteen op donderdagochtend 6 oktober, tijdens het nationale Burgemeestersontbijt.


“Denkt u dat u hoger kunt springen dan de Eiffeltoren?” vraagt de 11-jarige Milan aan burgemeester Steven Adriaansen. Als die zegt dat hij dat niet kan zegt Milan: “Jawel hoor, want de Eiffeltoren kan helemaal niet springen.” De burgemeester spuugt op een haar na zijn koffie uit van het lachen, en Milan is op slag de trots van zijn klas, hij heeft de burgemeester aan het lachen gemaakt. Dé burgemeester!

‘Burgerschap’

Leraar Pepijn Battes vertelt dat het burgemeestersontbijt de perfecte invulling is van het onderwerp “burgerschap”, dat dit jaar heel belangrijk is op De Dobbelsteen: “We zetten ons in om onze leerlingen kennis van en respect voor de basiswaarden van de democratische rechtsstaat bij te brengen. Dan is het prachtig dat ze hier vanochtend, in de raadzaal, mogen komen ontbijten, met niemand minder dan de burgemeester. Ze vonden het heel spannend, sommigen kwamen vanochtend zelfs in hun beste kleren naar school en Zoë heeft zelfs een kaart voor de burgemeester geschreven, om hem te bedanken. Je ziet dat de burgemeester in hoog aanzien staat bij de kinderen, maar je ziet ook hoe hij het ijs snel weet te breken. Hartstikke gaaf!”

Bij die woorden sluit schooldirecteur Rob Jiskoot zich aan. “Dit ontbijt past bij onze ambitie om de verbinding met de buitenwereld aan te gaan. Je ziet hoe de kinderen onder de indruk zijn van de raadzaal, maar ook hoe ze ondeugend genoeg zijn om op alle knopjes te willen drukken, en hoe ze na een tijdje de burgemeester vragen durven te stellen. Het is erg gezellig!”

Signaal
Ondertussen heeft burgemeester Adriaansen het woord genomen, en wijst hij de leerlingen op het belang van een goed ontbijt. Van één van de kinderen hoort hij dat er thuis niet altijd genoeg geld is om een ontbijt te betalen. “Erg pijnlijk”, vindt hij dat, “en het is een belangrijk signaal voor ons als gemeente. Dus ook voor mij is het burgemeestersontbijt leerzaam.” Ondanks die zorgwekkende mededeling blijft de sfeer in de raadzaal opperbest. Eén van de leerlingen vraagt zich af waarom de broodjes, beschikbaar gesteld door bakkerij Wilbrink, zo hard zijn. “Ze zijn niet hard, ze zijn gewoon vérs!” zegt een ander. De 10-jarige Lieke zit ondertussen naast de burgemeester een boterhammetje op te peuzelen, en te vertellen dat ze veel geleerd heeft: “Voor de burgemeester staat een vaas met blauwe balletjes erin. Hij heeft verteld dat in die balletjes de namen van de raadsleden zitten, en hij trekt die balletjes om te bepalen welk raadslid er als eerste mag stemmen.” Naast Lieke zit Milan nog na te genieten van zijn grap. De stapel boterhammen op zijn bord krijgt hij zelfs niet helemaal weggewerkt. “Maar”, zegt hij tevreden, “ik heb wel heerlijk gegeten!”

Afbeelding