Afbeelding

De Bezemwagen

Algemeen

UITSLAGEN WEGWEDSTRIJDEN

Het einde van het hele lange en zware wegseizoen komt langzaam maar zeker in zicht. Maar toch een aardig aantal wedstrijden. ProTour Duitsland; Münsterland Giro werd gewonnen door het -pas 20-jarige- Nederlandse sprinttalent OLAV KOOIJ van JUMBO-Visma. In Italië leverde PT Coppa Bernocchi een zege op voor Davide Ballerini rijdend voor Quick Step-Alpha Vinyl. De Belgische Memorial Frank Vandenbroucke (ook wel Binche-Chimay-Binche genoemd) kende als oppermachtige winnaar Christophe Laporte ook al rijdend bij JUMBO-Visma. Kersverse wereldkampioen Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) reed daar -en met terechte trots- voor de 1e maal een wedstrijd in zijn fraaie regenboogtrui. Twee gekende Italiaanse PT wedstrijden; Tre Valli Varesine (in Nederlands ”De 3 Valleien”). Als er valleien zijn bestaan er ook heuvels. Klinkt logisch toch! De winst ging naar Sloveen Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates). Gran Piemonte triomf voor Iván García Cortina van Movistar. Parijs-Bourges bracht 9e seizoenszege voor Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). Allemaal koersen in voorbereiding op; World Tour RONDE VAN LOMBARDIJE, de laatste van de 5 Monumentale Klassiekers. Deze “Koers van de vallende bladeren” geldt min of meer als onofficiële afsluiting van het wegseizoen. Was de laatste wedstrijd van matadoren Vincenzo Nibali & Alejandro Valverde. De felbegeerde zege ging naar Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) net als in 2021. Tweede werd Enric Mas van Movistar en 3e Mikel Landa rijdend voor Bahrain-Victorious. ProTour Parijs-Tours -met veel onverharde stroken- werd een overwinning voor Arnaud Démare (Groupama-FDJ) die zichzelf opvolgde. De afscheidswedstrijd van Philippe Gilbert, Niki Terpstra & Sebastian Langeveld. Laatstgenoemde wordt in 2023 ploegleider bij EF Education-EasyPost. Bij Memorial Rik van Steenbergen gingen de zegebloemen naar de Belgische kampioen Tim Merlier van Alpecin-Deceunick. Merlier rijdt vanaf 2023 voor Soudal-Quick Step.

WEGKALENDER

Kalender omvat de laatste loodjes. Chinese World Tour GREE TOUR OF GUANGXI is weer afgelast. 16 oktober ProTour Japan Cup & de Franse Chrono des Nations. Allerlaatste rittenkoers is de Maleisische Ronde van Langkawi 11 t/m 18 oktober. Met 6 teams uit World Tour aan de start. Deze hebben maar 1 opdracht; de laatste punten binnen te halen voor UCI ploegenklassement 2020-2022. 

“DE KARST” OVERLEDEN, EEN TOPSPRINTER & “DE CLOWN” VAN HET PELOTON

Op 80-jarige leeftijd is oud-renner GERBEN KARSTENS overleden. Een uiterst succesvolle sprinter die 21 etappes in de Grote Rondes op zijn naam schreef. Werd vooral ontzettend populair bij het publiek, de pers en zijn collega’s door een arsenaal aan grappen en grollen. De juryleden konden de acties van “de clown” meestal niet waarderen. Dan volgde er vaak een geldboete. En die werd door de andere renners gewoon aan Karstens terugbetaald. Zijn bijnaam was “de Leidse notariszoon”.

VELDRITKALENDER 2022-2023 KLASSEMENTEN DEEL 2 TELENET SUPER PRESTIGE

De Telenet Super Prestige bestaat dit seizoen uit 8 manches, die allemaal in België worden verreden. Puntentelling is duidelijk; 15 punten voor winnaar, 14 voor nr. 2 enz. tot en met nummer 15 die 1 punt verdient. Programma; 29-10 Ruddervoorde, 11-11 (Belgische Nationale Feestdag) Niel, 19-11 Merksplas, 03-12 Boom, 27-12 Heusden-Zolder & 28-12 Diegem. In 2023 volgen nog 07-01 Gullegem en laatste wedstrijd is 11-02 te Middelkerke.

VELDRITKALENDER 2022-2023 KLASSEMENTEN DEEL 3 X2o BADKAMERS TROFEE

Strijd om X2o Badkamers Trofee omvat ook al 8 Belgische wedstrijden. Dit klassement wordt opgemaakt aan de hand van de tijden. Niet-starten levert 5 minuten straftijd op en dat is ook de maximale achterstand die per gereden manche wordt doorberekend. Data en plaatsen van deze trofee; 01-11 Koppenbergcross Oudenaarde en 26-11 Kortrijk. De overige 6 manches vinden plaats in het jaar 2023; 01-01 GP Sven Nys in Baal, 03-01 Herentals, 05-01 Koksijde, 28-01 Hamme, 12-02 Lille (nabij Antwerpen) & de afsluitende cross 19-02 in de hoofdstad Brussel. Op het terrein rondom de campus van de universiteit.

EERSTE WK GRAVEL IN ITALIË; ORGANISATIE UCI

In Italiaanse streek Veneto vond het 1e WK Gravel plaats. Van Vicenza naar Citadella. Bij beide races bestond het parcours uit 75% gravelwegen. Combinatie van weg- en crosswedstrijden. Dames reden 140 kilometer. Zege ging naar Pauline Ferrand-Prevot uit Frankrijk. Heren met o.a. Mathieu v.d. Poel moesten 190 kilometer afleggen. Winnaar van deze 1e editie werd Belg Gianni Vermeersch. Een 3e plaats voor MATHIEU V.D. POEL. 14-10 is er een gravelkoers in Serenissima ook in deze streek. Met v.d. Poel aan de start. Deze neemt daarna rust en gaat vervolgens toewerken naar het veldritseizoen.

TRANSFERPRAAT

JORIS NIEUWENHUIS verlaat Team DSM. Stopt met wegwedstrijden, gaat zich daarmee volledig richten op het veldrijden. Zijn nieuwe ploeg is Baloise-Trek Lions. En sprinter DAVID DEKKER zegt na 2 jaar Team JUMBO-Visma vaarwel. Gaat zijn loopbaan voortzetten bij Franse Arkéa-Samsic. Bij deze ploeg vertrekt/moet vertrekken Colombiaan Nairo Quintana. Abrupte beslissing heeft alles te maken met zijn positieve test op het medicijn Tramadol. Ploegmanagement van Arkéa-Samsic wil van Quintana af. Geruchten dat hij in 2023 verhuist naar Astana-Qazaqstan. Dit was het wekelijkse actuele wielernieuws in aflevering 288 van......