Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Bonusverdieping voor de Halsterse bieb

Algemeen

HALSTEREN – Dat er gebouwd wordt aan de oude bibliotheek in de Halsterse Dorpsstraat is duidelijk. Waar nu nog vooral steigers en doeken zichtbaar zijn wordt gewerkt aan 11 mooie appartementen, die het oude dorpsbeeld terugbrengen, en het nog een stukje mooier maken ook.

In april begon JAWEL, een ontwikkelaar annex bouwbedrijf uit Wouwse Plantage met de sloop van de oude bibliotheek. Ondernemer Peter Jakobs had de locatie al langer op het oog, en aarzelde geen moment toen hij de kans kreeg om aan de slag te gaan. Zijn plan bestaat uit 11 appartementen op drie woonlagen, is een doorontwikkeling van een ouder idee dat voorzag in 10 appartementen en een commerciële ruimte. Die commerciële ruimte maakt nu plaats voor een extra appartement.

Mogelijkheden

“Het volledige gebouw slopen was zeker een optie”, vertelt Jakobs, “maar we hebben er bewust voor gekozen om dat juist niet te doen. Door zo’n 70% van het bestaande casco te gebruiken ontstaat een gebouw dat herinnert aan de oude bibliotheek, waardoor het vertrouwde dorpsaanzicht grotendeels gehandhaafd blijft. Wel komt er aan de kant van het Lindenlaantje een extra woonlaag. Dat bleek mogelijk zonder de fundering te vervangen, omdat een bibliotheek een aanzienlijk hogere belasting per vierkante meter moet kunnen weerstaan. Binnen die belasting was een extra verdieping mogelijk. Voor ons is dit een uitdagend project. Als je werkt met een bestaand gebouw moet je net wat creatiever zijn, maar het biedt mooie mogelijkheden.”

Speciaal

Het project loopt inmiddels gestaag, en Jakobs verwacht dat de aanvankelijke planning – oplevering in april of mei – haalbaar moet zijn. “Van de 11 appartementen zijn er inmiddels tien verkocht. Het laatste appartement bieden we na voltooiing te koop aan”, zegt Jakobs. Met zijn onderneming werkt hij op dit moment ook aan de realisatie van 12 levensloopbestendige woningen in Stampersgat, vier luxe appartementen in Wouw, 18 appartementen in Oud Gastel, en nog eens 30 starterswoningen in diezelfde plaats. Toch vindt hij het project in Halsteren speciaal: “Dit is natuurlijk een erg mooie plek, zo midden in het dorp en vlak naast een monumentale kerk. Als daar straks 11 mooie appartementen staan, met deels Sedum-groene daken, onderhoudsvrije kozijnen en een stijlvolle uitstraling, dan is het dorp weer een stukje mooier.”

Deelauto

Om extra parkeerdruk in het centrum van Halsteren te voorkomen krijgen bewoners van het complex de kans om in te tekenen op een deelauto, zodat er genoeg parkeerplekken in de omgeving beschikbaar blijven.

Afbeelding
Afbeelding