Op Open Monumentendag is ook het woonhuis in Ossendrecht dat onlangs een gemeentelijk Monumentenschildje kreeg te bezoeken.
Op Open Monumentendag is ook het woonhuis in Ossendrecht dat onlangs een gemeentelijk Monumentenschildje kreeg te bezoeken.

Open Monumentendag in gemeente Woensdrecht

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door lokale comités en het landelijk bureau Open Monumentendag, in samenwerking met de VriendenLoterij. Met dit evenement wil men gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek. Dit jaar wordt die dag 10 september voor het eerst sinds jaren ook weer in de gemeente Woensdrecht georganiseerd. Dat initiatief is geboren uit hernieuwde aandacht van de gemeente voor cultureel erfgoed.

Een enthousiaste burgerwerkgroep, die dat proces begeleidt, heeft ook de organisatie van de Open Monumentendag op zich genomen. Die organisatie ging niet over rozen, en wél onder grote tijdsdruk. Vandaar “slechts” twaalf opengestelde objecten, waarbij de kernen Woensdrecht en Putte helaas nog ontbreken. Maar ook dit dozijn geeft een mooi beeld van wat de gemeente aan monumentaal moois te bieden heeft. En in volgende jaren hopen de organisatoren eenieder opnieuw te mogen ontvangen, met méér monumenten en een nóg aantrekkelijker programma. Het organiserend comité wenst bezoekers zaterdag 10 september veel plezier bij het ontdekken van ‘ons Woensdrechts cultureel erfgoed!’ Te bezoeken zijn: 

Hoogerheide: Rooms-katholieke kerk O.L.Vrouw Hemelvaart aan Raadhuisstraat 134, geopend van 13:00 tot 16:00 uur. Het Heemhuisje aan Binnenweg 33, een arbeidersmonument uit 1879. Vanaf ongeveer 1850 kochten arbeiders een stukje heidegrond en bouwden hierop hun woninkje. Veel van toen is gelukkig bewaard gebleven.  

Ossendrecht: Volksabdij O.L.Vrouw ter Duinen, O.L.V. ter Duinenlaan 199, de Kapel op de Volksabdij en het Museum “Wings over Woensdrecht”. Streekheemmuseum Den Aanwas, Aanwas 29, gevestigd in het oorspronkelijke huis uit 1743. Rooms-katholieke kerk St. Gertrudis, Dorpsstraat 1, geopend van 13:00 tot 16:00 uur en de Protestantse kerk, Dorpsstraat 10. Het woonhuis aan Dorpsstraat 21 en de Adolphinekapel.

Huijbergen: Het Wilhelmietenmuseum aan Staartsestraat 2. Bovendien is er in de middag een open dag op het terrein van de Broeders van Huijbergen. Molen Johanna, Bergsestraat 25-B, rijksmonument, gebouwd in 1862 en Landgoed De Vijverhoeve, rijksmonument uit 1875.

werd in 2005 geheel gerestaureerd. De boerderij en het bakhuis zelf zijn niet toegankelijk. Van het interieur zijn foto’s gemaakt die in de Vlaamse schuur te bezichtigen zijn, evenals een presentatie van de geschiedenis van het landgoed en van de restauratie. Op het landgoed is een prachtige wandelroute uitgezet.         



Open Monumenten gemeente Woensdrecht
Afbeelding
Afbeelding