Erik aan het stuur, met Vagspass-vriend Hans naast hem. Ze beleven enorm veel plezier aan hun oude Volkswagens.
Erik aan het stuur, met Vagspass-vriend Hans naast hem. Ze beleven enorm veel plezier aan hun oude Volkswagens. Foto: Dennis van Loenhout

Eriks verfrissende Kever

Algemeen

OSSENDRECHT – Op een warme zomerdag gaat er niks boven een koud colaatje onder een parasol. Bijna niks in elk geval, want een ritje in een oude Kever met open dak, terwijl iedereen naar je zwaait en met je op de foto wil is misschien wel leuker. Ossendrechtenaar Erik Bruggeman heeft het goed voor elkaar!

Sleutelen doet de 44-jarige Erik Bruggeman aan zijn hele leven, eerst aan brommers, later aan auto’s. “Ik vind het gewoon leuk om een beetje te prullen”, zegt hij, “en door het sleutelen ontstond ook mijn voorliefde voor oude Volkswagens, door die auto’s heb ik mezelf heel veel kunnen leren. Alle onderdelen zijn nog makkelijk te vinden en het is gewoon heel makkelijk sleutelen.”

Erik versleet al heel wat oude, nieuwere VW’s, maar negen jaar terug kocht hij een auto die hij langer dan alle anderen bij zich zou houden: een gele VW Kever in Speedster-uitvoering uit 1969. Die werd hem aangeboden door een dorpsgenoot. Erik: “Hij deed het niet, en ik kocht ‘m met het idee dat het een sloopauto was, met bruikbare onderdelen. Maar toen ik een nieuwebrandstofpomp erin zette startte hij al, en voor de apk hoefde er alleen een nieuwe koplamp in. Ik kocht dus gewoon een goede auto!” In de jaren die daarop volgden zou Erik de Kever volledig opknappen. Hij werd daarbij op de voet gevolgd door zijn vrienden Hans van Zunderd en Christian Kuijpers, met wie hij de online-club Vagspass vormde. Die zag het levenslicht om Christian, die aan de ziekte van Duchenne leed en aan een rolstoel was gekluisterd, te laten meegenieten van het plezier dat je aan een Volkswagen kunt beleven. Hoewel hij niet zelf kon rijden had Christian een oude Golf. Toen Christian in 2018 overleed ging die Golf naar Hans, samen houden Hans en Erik ook die bijzondere VW rijdend.

De Kever werd ondertussen rood gespoten - wat hij volgens het kentekenbewijs al eerder was - en voorzien van Coca Cola-logo’s. Erik legt uit waarom hij dat deed: “Het past goed bij de kleur rood, en omdat ik een kennis heb met een groene VW-bus die hij van Heineken-logo’s heeft voorzien vond ik dit een leuke variatie.” Erik liet ook daar geen gras over groeien, hij plaatste niet zomaar een logo, maar het logo uit 1969, het bouwjaar van de Kever. En omdat een Speedster-Kever geen dak heeft, moest hij ook op zoek naar een manier om droog te blijven bij de zomerse toerritjes die hij maakt en evenementen die hij bezoekt. Een oude Coca Cola-parasol is de oplossing: “Dan loopt de regen mooi weg.”

“En de parasol lokt ook veel leuke reacties uit. Deze Kever heb ik echt voor mijn plezier, en het leuke is dat hij anderen ook plezier doet. Iedereen kijkt, en heel veel mensen willen ermee op de foto. Dat verveelt nooit. Ik heb een auto nog nooit zo lang gehouden als deze, maar voorlopig doe ik ‘m echt nog niet weg!”

Erik (rechts) en Vagspass-vriend Hans.