Hoge Luchten, schatten uit het Rijks is nu te zien in het Markiezenhof. Hier een werk van Cornelis Springer, belangrijke meester uit de Romantiek.
Hoge Luchten, schatten uit het Rijks is nu te zien in het Markiezenhof. Hier een werk van Cornelis Springer, belangrijke meester uit de Romantiek.

Werken Rijks in Markiezenhof

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - De prachtige tentoonstelling ‘Hoge Luchten, schatten uit het Rijks’, is vanaf 3 april tot 24 juli 2022 te zien in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. De tentoonstelling is een oogstrelende selectie van 39 schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum aangevuld met werken uit de eigen collectie. 

Op de tentoonstelling zijn prachtige vergezichten met indrukwekkende wolkenluchten te zien, zoals van de 17e-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, maar ook van onder meer de belangrijke meester uit de Romantiek, Cornelis Springer (zie foto). Uit de Haagse School zijn verschillende.
In de steden aangekomen word je bijvoorbeeld meegenomen door de straten van Harlingen, Amsterdam, Leerdam, Gorinchem, Den Haag, Dordrecht en Leeuwarden. Via sfeervolle impressies uit verschillende jaargetijden maak je een reis in de tijd, zoals met het wintergezicht van Barend Avercamp. De vele stadspoorten en -wallen garanderen de vrijheid van stedelingen.

Activiteiten en beleving
De parels van het Rijksmuseum worden aangevuld met schilderijen en objecten uit de eigen collectie van het Markiezenhof zoals schilderijen van Christoffel Wüst, Willem van Dort senior, Pieter van Mase, Hendrik de Kort. Verder zijn er diverse prenten en maquettes te zien. 

Fotowedstrijd

Er zijn diverse activiteiten, waaronder themawandelingen, schrijf- en dansworkshops en voor kinderen een workshop vliegers maken en een wollige wolkenspeurtocht. Ook is er weer een fotowedstrijd met als thema lucht en stadsgezichten. De mooiste foto’s zijn te zien op een groot scherm in de Tuinzaal van het Markiezenhof 

Er is een audiotour beschikbaar waarin de conservator van het Rijksmuseum achtergrondinformatie geeft bij een aantal schilderijen. Er is een Bergse variant met verhalen van onder anderen een kermisexploitant, een beiaardier, een vrijwilliger…. 

Kidstour
Ook is er een kidstour, de wollige wolkentour, met liedjes en versjes. Bij de tentoonstelling wordt er ook rekening gehouden met blinden en slechtzienden.

Bijzonder onderdeel in de tentoonstelling is een reeks videoportretten getiteld ‘Stadslucht maakt vrij’ gemaakt door kunstenaarsduo Martin & Inge Riebeek waarin inwoners uit Bergen op Zoom vertellen hoe zij lucht, in de betekenis van vrijheid, ervaren.