Wildbloemen
Wildbloemen

Samen maken we Woensdrecht duurzaam

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de gemeente Woensdrecht. Het is een breed begrip en het is dan ook op veel zaken in het dagelijks leven van toepassing. Als gemeente nemen we onze verantwoordelijkheid door op te letten hoe we inkopen, hoe we onze gebouwen verwarmen, hoe we omgaan met het groen, hoe we de openbare ruimte verlichten en ga zo maar door. Ook hebben we een stimulerende rol in het energiezuinig maken van huizen, het goed scheiden van afval, het opwekken van duurzame energie en elektrisch rijden. Wethouder Jeffrey van Agtmaal heeft duurzaamheid in zijn portefeuille en informeert u met deze pagina’s graag over de ontwikkelingen die er op dit gebied zijn. Om Woensdrecht duurzaam te maken hebben we namelijk ook uw hulp hard nodig!

Regionaal Energieloket
Het Regionaal Energieloket is een samenwerking tussen gemeenten, lokale organisaties en het bedrijfsleven om u te helpen met het verduurzamen van uw woning. Op www.regionaalenergieloket.nl kunt u uitgebreide informatie vinden over allerlei soorten isolatie (vloer, muur, dak en isolerend glas), zonnepanelen, led-verlichting en verwarmingsmogelijkheden. U kunt er ook een gratis online huisscan doen, waarmee u advies speciaal voor uw woning krijgt. Wilt u liever advies aan huis? Dan zijn er zogenaamde ‘energieambassadeurs’. Vrijwilligers die u gratis, onafhankelijk en vrijblijvend bij u thuis komen om u tips te geven om uw huis energiezuiniger te maken. Dit is niet alleen interessant voor mensen met een eigen woning. Ook mensen met een huurhuis kunnen vaak besparen op hun gas- en lichtrekening met het advies van een energieambassadeur. Kleine energiebesparende maatregelen, zoals radiatorfolie of tochtstrips, hebben vaak al een groot effect.

Financieringsmogelijkheden 

Zowel voor woningeigenaren als voor huurders verstrekt de gemeente Woensdrecht cadeaubonnen ter waarde van €60. U kunt deze online aanvragen via de website van het Regionaal Energieloket en vervolgens inwisselen bij een van de deelnemende webshops of winkels bij u in de buurt. Kleine energiebesparende maatregelen nemen heeft niet alleen een positief effect op uw energierekening, maar ook op uw woongenot. Er zijn maar een beperkt aantal cadeaubonnen beschikbaar dus wacht niet te lang (op = op)!
Wanneer u als woningeigenaar grotere maatregelen wilt nemen, dan is het goed om informatie in te winnen op de website van het Regionaal Energieloket over de Investeringssubsidie (ISDE). Daarnaast is er de Stimuleringslening vanuit de gemeente Woensdrecht. De Woensdrechtse Stimuleringslening kan worden gebruikt om te investeren in duurzaamheid, veiligheid en levensloopbestendigheid van uw woning. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.woensdrecht.nl.

Omgaan met weersextremen
Het zal u niet ontgaan zijn, we krijgen steeds vaker te maken met extreme regenval en aan de andere langere periodes van droog en warm weer. Om wateroverlast te voorkomen bij extreme regenval nemen we als gemeente zowel bovengronds als ondergronds maatregelen. Hierbij kunt u denken aan het aanleggen van aparte regenwaterriolen, zodat het regenwater niet meer bij het afvalwater terecht komt. Ook kijken we naar mogelijkheden om wat water vast te houden in de omgeving, zodat we ook niet zo snel last van droogte hebben. Dit doen we bijvoorbeeld door gebruik te maken van wadi’s. Dit zijn zonken in het landschap waarin bij hevige regen het water tijdelijk opgeslagen wordt en langzaam in de grond weg kan trekken. Ook bomen spelen een belangrijke rol bij aan de ene kant het tegengaan van wateroverlast en aan de andere kant het geven van verkoeling bij warm weer. Wanneer u een tuin hebt, dan kunt u zelf ook veel doen om beter om te gaan met weersextremen. Ook wanneer u niet zulke groene vingers heeft, kunt u met simpele maatregelen een verschil maken. Zorg bijvoorbeeld voor zo min mogelijk bestrating of gebruik waterdoorlatende verharding (zoals grind of waterdoorlatende tegels), vang regenwater in eigen tuin op en maak een begroeide of groene erfafscheiding.

Biodiversiteit
Alles in de natuur hangt met elkaar samen en moet in balans zijn. Hiervoor is het belangrijk dat er genoeg leefgebied met voedsel is. Hoe meer soorten bomen en planten er zijn, hoe meer dieren zich ook weer thuis voelen in een gebied. Dit noemen we biodiversiteit. We zijn de afgelopen jaren al begonnen met het vergroten van de biodiversiteit in onze gemeente. We zorgen voor meer verschillende soorten bomen, zaaien wildbloemen, planten bloembollen en maaien de bermen op een andere manier. We kennen ook veel mooie initiatieven zoals de wildbloemen op de berg aan de Fortuinstraat dankzij het dorpsplatform Woensdrecht en het project aan de Kasteelstraat in samenwerking met het dorpsplatform Ossendrecht. U kunt hier ook in uw eigen tuin voor zorgen door uw tuin aantrekkelijk te maken voor insecten en vogels. Plant verschillende bloeiende planten, zorg voor schuilplekjes zoals een bijenhotel en zet bessenstruiken of fruit-/notenbomen. Hoe meer variatie, hoe beter.

Wadi in Putte
Afbeelding