Wij nodigen u uit voor onze ledenvergadering op donderdag 24 november 2022

 Aanvang 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur.  

OOK DIT JAAR ORGANISEREN WE WEER DE JAARLIJKSE HEEMKUNDE QUIZ. DEELNAME IS GRATIS. DE QUIZ IS NA DE LEDENVERGADERING VAN 24 NOVEMBER. U BENT ALLEN WELKOM.

Agenda

  1. Opening 
  2. Mededelingen en actualiteiten 
  3. Verslag vorige vergadering 
  4. Ontwikkelingen aangaande energiekosten 
  5.  Evaluatie presentatie Jan van Wijk over Sinterklaas
  6. Voorinschrijving Watersnoodboek 
  7. Oproep vrijwilligers
  8. Nieuwjaarsreceptie zondag 8 januari 2023
  9. Rondvraag
  10. Pauze
  11. Heemkundequiz

Verslag vorige vergadering 26 oktober 2022 

1.Opening 

De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur. In het bijzonder een welkom aan Jan van Wijk die hier een presentatie over Sinterklaas komt geven.

2. Mededelingen en actualiteiten 

Wij vernamen dat Harry Uijtdewilligen is overleden. Hij was reeds lid sinds 1988. Met een ogenblik stilte werd hij herdacht.

Janus, op 1 november is het al 3 jaar geleden dat het monument op de Kijkuit is onthuld. Er is dan een korte plechtigheid om 13.00 uur.

Voor de Zweedse woningen is men begonnen met het aanvragen van de monumentenstatus.

notulen vorige vergadering goedgekeurd en vastgesteld.

Vraag van journalist Bas Sleeuwenhoek: Bij de bouw van de Zuiderzeewerken zijn twee personen uit Halsteren omgekomen. Petrus Karremans en Adriaan van Oevelen(14 feb 1870). Van Adriaan van Oevelen is bekend dat hij na een val op de Zuiderzeewerken met ernstig letsel uiteindelijk in Halsteren is overleden (10 feb 1931). Van Oevelen was gehuwd met Adriana Cornelia v/d Zande (1872-1927). De vraag is: zijn er nabestaanden eventueel bekend met het verhaal en waar bij de Zuiderzeewerken heeft het ongeval plaats gevonden?

Evaluatie open dag 2 oktober, presentatie jubileumjaarboek 

heel druk bezocht, het liep allemaal goed. We hebben er weer een aantal nieuwe leden erbij. Er zijn ongeveer 90 jaarboeken uitgereikt.

Stand van zaken overname heemhuis van de gemeente 

In de gesprekken met de wethouder gaat het erover om het heemhuis voor een symbolisch bedrag in handen te krijgen, er is een inspectie geweest voor het achterstallig onderhoud . Men wil dit weggewerkt hebben voor het verkocht wordt.. Een 2e optie is verkopen aan stichting monumentenwacht.

7.Ontwikkelingen aangaande energiekosten 

De basis energiekosten zijn erg omhoog gegaan, daarom is er besloten om in de ruimten waar geen kwetsbare spullen staan de temperatuur te verlagen naar 9 graden.

Bij achterstallig onderhoud hoort ook de ketel installatie, die moet vervangen worden, hij is 18 jaar oud. Gevraagd is om hierbij te denken aan duurzame energie.

Zonnepanelen op het dak is een beetje moeilijke materie, het is wel een monument.

wij hebben al een systeem waarbij we elke ruimte apart kunnen verwarmen en die ook automatisch uitschakelt na verloop van tijd.

Verzoek is om niet aan de schakelklok te komen. Ga met enkele personen in een kleine ruimte zitten, die is makkelijker te verwarmen.

8. Evaluatie klankbeelden over Bulletje & Boonestaak en over uithangtekens door Jos Rampart

Tot in de puntjes verzorgde presentatie door Jos Rampart, over Bulletje en Boonestaak . Ook de presentatie over uithangtekens was buitengewoon interessant. Het geluid was het enige wat in de ogen van Jos te wensen overliet.

9. Voorinschrijving Watersnoodboek 

Janus, stand van zaken voorinschrijving. 36 nieuwe leden en 70 boeken besteld.

Er komt nog een paar maal een advertentie in de diverse bladen.

10. Oproep vrijwilligers

10 nog steeds actieve vrijwilligers gezocht. De Colweghe komt nog een keer langs voor een afspraak. Het is helaas nog steeds niet gelukt om tot een afspraak te komen. Het vlot jammer genoeg niet. 15 november is de nieuwe datum die gepland is.

11. Rondvraag 

Adri Verdult. Schoonmaak. Bewonderenswaardig dat Anton het schoonmaken van het sanitair op zich neemt. maar dit moeten we met zijn allen opnemen.

Jaarboek, heel mooi interessant boek met een mooi voorwoord van de voorzitter. Chapeau.

Lia, bibliotheek, we hebben de collectie nagelopen en moeten helaas constateren dat er boeken kwijt zijn. In het archief een uur aan het zoeken geweest naar watersnood materiaal. Verzoek, als u iets wilt lenen, vraag het ons.

Nieuwe microfoon installatie bespreken.

Wout Hagenaars: Testers heeft hier veel mensen gered, is een soort held en mag best wel geëerd worden.

12. Pauze

13. Presentatie Jan van Wijk over Sint Nicolaas.

Met ingang van 2023 zijn wij helaas genoodzaakt om de jaarcontributie te verhogen naar € 16,= per kalenderjaar. Voor alles wat de heemkundekring u te bieden heeft is dit natuurlijk nog steeds geen geld, zeker daar u voor dit geld een gratis jaarboek krijgt over 70 jaar Watersnoodherdenking in 2023. Wilt u zo vriendelijk zijn om dit bedrag in uw overboekingen aan te passen? 

                                                        Een extra donatie is natuurlijk altijd welkom.

Nieuwe Lezingen en activiteiten 

Donderdag 24 november          Ledenvergadering met daarna de jaarlijkse heemkundequiz 

December 2022                                 Geen ledenvergadering

Zondag 8 januari 2023                 Nieuwjaarsreceptie

27 januari                                                 Uitreiking Watersnoodboek, opening tentoonstelling.

 Bij alle lezingen/ activiteiten toegang gratis, ook voor niet leden.  

EXTRA JAARBOEK BESTELLEN?

LAGE VOORINSCHRIJVINGSPRIJS

BESTELBON WATERSNOODBOEK ‘TOEN EN NU’

Naam ………………………………………………………………………………….

Adres ………………………………………………………………………………….

Wil graag …… exemplaren van het Watersnoodboek “Toen en Nu” bestellen.

Tot 1 december betaalt u € 16,95 per boek. Daarna betaalt u € 18,95

Voor bestellingen buiten de plaatsen Halsteren, Lepelstraat, Kladde, Koevering, Steenbergen, Bergen op Zoom en Tholen(stad) dient 5,00 aan porto te worden bijbetaald. U kunt uw betaling overmaken naar Heemkundekring Halchterth, NL59 RABO 0118 825 836 onder vermelding van uw bezorgadres dan krijgt u t.z.t. het waardevolle fotoboek thuisbezorgd.

Lever deze bon in bij heemkundekring Halchterth, Beeklaan 29A, 4661BA Halsteren of vul hem in op onze website www.heemkundekring.nl

Let op!! Uw inschrijving is pas geldig na betaling

Onze leden krijgen één exemplaar gratis aangeboden, hier hoeft u zich niet extra voor in te schrijven. Wilt u meerdere exemplaren dan graag wel bestellen.