Van zaad tot plantje.
Van zaad tot plantje. Foto: Starworks Studio

Zadenbibliotheek in Ossendrecht gaat open

OSSENDRECHT – Op 1 december opent er een Zadenbibliotheek in Ossendrecht. De oorsprong hiervan is een klein initiatief in Friesland, maar inmiddels is er verspreid over Nederland al op meer dan 50 locaties een zadenbibliotheek.


Tamara uit Ossendrecht, initiatiefneemster van Zadenbibliotheek Ossendrecht, besloot samen met een groepje vrijwilligers dat dit ook hier moest komen:

“Eigenlijk begint alles met een zaadje. Je zou natuurlijk voor een zakje uit de supermarkt kunnen kiezen, maar deze zijn vaak niet biologisch of genetisch gemanipuleerd. Vanuit het zaadje ontstaan er natuurlijk lekkere groenten, fruit, kruiden of mooie planten. Veel mensen doen dit al jaren in hun tuin, op een gehuurd stuk grond of zelfs op het balkon. Overal kan je na verloop van tijd de zaden ook oogsten en later ook weer gebruiken voor nieuwe kweken. Hoe mooi zou het zijn om deze zaden dan ook met elkaar te delen. Vandaar dat ik Zadenbibliotheek Ossendrecht in het leven heb geroepen. De zadenbibliotheek is dan ook bedoeld voor biologische en niet genetisch gemanipuleerde zaden voor alles wat eetbaar is zoals groenten, fruit, kruiden, maar ook sierzaden zijn welkom. Dan weet je tenslotte ook wat je uiteindelijk eet", vertelt Tamara.


Leerzaam

Ook voor kinderen is het leerzaam en leuk om te doen, het ziet er soms ook anders uit en smaakt net wat anders dan wat je in de winkel koopt. "Omdat we net hiermee begonnen zijn is ons assortiment nog niet groot en we hopen dan ook dat er mensen zijn die zaden met ons kunnen delen. De zadenbibliotheek is tenslotte ook een plek om te ruilen en het lenen van zaden. Het inleveren van zaden werkt als volgt: Lever de zaden gedroogd en schoongemaakt in. Het liefst verpakt per 10 of 20 zaden in zakjes of enveloppen. Voorzie dit van een etiket met daarop de naam, dit wel in het Nederlands en de Latijnse naam mag ook erbij geschreven worden en niet te vergeten het jaartal van de oogst.”

De zadenbibliotheek is per 1 december iedere donderdag tussen 9.00 en 11.00 uur toegankelijk en is voorlopig gevestigd aan de OLV ter Duinenlaan 118 te Ossendrecht.

Zo blijven de zaden droog en goed bewaard. Inleveren kan voorlopig op hetzelfde adres in de brievenbus van het woonhuis voor reeds verpakte zaden zoals hierboven vermeld of op donderdagen van 9.00 tot 11.00 uur. Mocht de toegankelijkheid anders of verruimd worden dan wordt dat kenbaar op het telegram kanaal t.me/zadenbibliotheek_ossendrecht

Mensen die vrijwilliger willen worden of willen doneren bij de Zadenbibliotheek Ossendrecht, kunnen contact opnemen via e-mail: zadenbibliotheek.ossendrecht@gmail.com


Zadenbibliotheek Ossendrecht