Huis kopen

Een huis kopen is waarschijnlijk niet iets wat u dagelijks doet. Het gaat daarbij om veel geld. Het is logisch dat er dan veel vragen in u opkomen en dat u daar graag antwoord op wilt hebben voordat u definitief uw handtekening onder een koopovereenkomst zet. Hierbij enkele veel gestelde vragen.


Zit ik vast aan een voorlopige koopovereenkomst?

En wat kan ik doen als ik de financiering niet rond krijg?

De term 'voorlopig' is in dit kader nogal misleidend. Als u een koopovereenkomst tekent, zit u in beginsel daaraan vast. Er zijn wel enkele uitzonderingen. 

Bij aankoop van een huis hebt u, vanaf de datum van ondertekening van de koopovereenkomst, altijd een bedenktijd van minimaal drie dagen. Dit is wettelijk vastgelegd en partijen kunnen daar niet van afwijken. U kunt dan zonder opgave van redenen (wel schriftelijk!) verklaren dat u afziet van de koopovereenkomst. Dit brengt voor u dan geen boete of kosten met zich mee.

Daarnaast wordt er in een koopovereenkomst meestal een ontbindende voorwaarde opgenomen, bijvoorbeeld voor financiering. Dit houdt in dat u tot een bepaalde, met verkoper afgesproken, datum de mogelijkheid hebt om te kijken of u bij een bank voldoende kunt lenen om het huis te betalen. Als u met schriftelijke stukken kunt aantonen dat u bij verschillende geldverstrekkers hebt geprobeerd geld te lenen maar dit niet is gelukt, kunt u vóór de afgesproken datum de koopovereenkomst zonder kosten ontbinden.

Als u echter zonder goede reden de koopovereenkomst wilt ontbinden, zult u een boete moeten betalen aan de verkoper. In de meeste koopovereenkomsten staat dat de boete dan 10% bedraagt, eventueel nog te vermeerderen met extra kosten die de verkoper nu moet maken.


Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen?

Als u een huis koopt en daar zelf permanent in gaat wonen, is de overdrachtsbelasting 2% over de koopsom. Als de koopsom echter lager is dan € 400.000, koper op de dag van ondertekening van de akte bij de notaris nog geen 35 jaar is èn koper nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van de startersvrijstelling, dan kan koper eenmalig gebruik maken van deze startersvrijstelling en hoeft hij dus geen overdrachtsbelasting te betalen.

In alle andere gevallen moet koper 8% overdrachtsbelasting betalen, en met ingang van 1 januari 2023 zelfs 10,4%.


Mijn partner en ik hebben samen een huis en gaan uit elkaar. Wat moet er nu worden geregeld?

Als u samen hebt besloten het huis te verkopen, dan kunt u het samen te koop zetten. Als u echter hebt besloten dat één van u het huis over zal nemen, moet er door de notaris een akte van verdeling worden gemaakt. Die akte moet ook bij het kadaster worden ingeschreven. Het is dan wel van belang dat de hypotheekbank schriftelijk verklaart de partner die het huis zal verlaten niet meer aan te zullen spreken voor de hypotheekschuld.