Vragen BVB

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Politieke partij Belang van Bergen op Zoom heeft vragen gesteld aan het college van b en w 'naar aanleiding van berichtgeving over statushouders met een baan, die zodra ze een huurwoning toegewezen krijgen vaak ontslag nemen'. 


Reden hiervoor zou zijn dat statushouders beter af zijn met een uitkering. BVB maakt zich zorgen: 'Werken is zeer belangrijk voor een goede en succesvolle integratie zeker in de huidige tijd met de hoge personeelstekorten in diverse sectoren. Het is dan ook uiterst belangrijk om zoveel mogelijk statushouders aan het werk te houden en krijgen om zodoende ook de afhankelijkheid van de uitkering en de druk op het sociale stelsel te verkleinen. Volgens CBS cijfers zit 58 procent van de statushouders na 5 jaar nog steeds in de bijstand', stelt raadslid Maikel de Bekker namens BVB. 

BVB vraagt het college onder meer of 'er ook in Bergen op Zoom gevallen bekend zijn waarbij statushouders met een baan bij het toewijzen van een woning hun baan hebben opgezegd. En zo ja hoe heeft de gemeente hierop geacteerd en om hoeveel personen gaat het? Wat is het percentage van statushouders in Bergen op Zoom dat na 5 jaar nog afhankelijk is van een uitkering en hoe is de vergelijking met andere steden en het landelijk gemiddelde?'


dat statushouders in dergelijke gevallen niet hun baan opzeggen? ' wanneer men een huurwoning krijgt toegewezen?

  1. Is het mogelijk bij het toewijzen van een huurwoning voorrang te verlenen aan statushouders die niet hun baan opzeggen, bijvoorbeeld door het tekenen van een intentieverklaring?
  2. Als BVB vinden wij dat werken moet lonen! Onze vraag aan het college, treed er armoedeval op wanneer een statushouder met baan een woning krijgt toegewezen en zo ja hoe groot is gemiddeld die armoedeval en is deze armoedeval te wijten aan het toeslagencircus? 
  3. Wat zijn de huidige inspanningen van de gemeente en haar ketenpartners om te zorgen dat statushouders niet stoppen met werken zodra zij het asielzoekerscentrum verlaten en welke inspanningen doet men om statushouders in de bijstand aan het werk te krijgen?

Gewenste wijze van beantwoording: cf. ex. Art. 34 van het RVO

Namens de fractie van Belang van Bergen op Zoom,

Met vriendelijke groeten,

Maikel de Bekker

Raadslid