Door Koolen Photography. Foto is in scene gezet en betreft dus niet een echte uitvaart.
Door Koolen Photography. Foto is in scene gezet en betreft dus niet een echte uitvaart. Foto: Koolen Photography

Luizter maakt afscheid magisch

HALSTEREN – Afscheid nemen is droevig, maar onvermijdelijk. Luizter probeert het afscheid lichter te maken door levensverhalen te vertellen met muziek. Dat zorgt soms voor magische momenten, en het helpt nabestaanden altijd om zich los te maken van het verdriet. “Want”, zeggen Jolanda Bazen en Jörgen Versteeg, “we willen nabestaanden vooral herinneren aan al het mooie dat het leven van de overledene heeft gebracht.”


Luizter werd de afgelopen jaren regionaal en landelijk bekend door de mooie, beladen Luizterverhalen die het muzikale Halsterse echtpaar Jolanda Bazen (52) en Jörgen Versteeg (44) vertelt. Veertien jaar geleden begon het verhaal van Luizter door toevalligheden: twee muzikanten die elkaar vonden in de liefde, die ontdekten dat het ook muzikaal klikte en die allebei de potentie zagen in een toevallige muzikale samenwerking. Die groeide uit tot een muziekduo, dat nu bekend is als Luizter en dat in die veertien jaar al duizenden mensen wist te ontroeren: van kickbokser Rico Verhoeven, tot de deelnemende teams aan de Roparun, bruidsparen, vrienden, familieleden en nabestaanden. Voor de muzikale levensverhalen die Luizter vertelt wonnen Jörgen en Jolanda onlangs de Dutch Funeral Awards.

“Een muzikaal levensverhaal gaat niet over afscheid, maar juist over het leven. We vertellen over de mooie momenten uit iemands leven, en wisselen die verhalen af met fragmentjes van nummers die verwijzen naar die momenten. Zo helpen we nabestaanden om in het fotoalbum in hun hoofd terug te bladeren naar al die leuke, mooie momenten”, zegt Jörgen, “dat is ons cadeau aan nabestaanden. Soms zorgt het voor ronduit magische momenten.” Jörgen doet die uitspraak niet lichtvaardig: het eerste muzikale levensverhaal dat Jolanda en hij ten gehore brachten was in 2016, op de uitvaart van zijn eigen vader.

Ondertussen doen Jolanda en Jörgen het al lang niet meer alleen. Luizter bestaat inmiddels uit een team van zeven vertellers en vier pianisten, die allemaal bedreven zijn in de manier van vertellen die Luizter zo uniek maakt. “Na een optreden op een huwelijk zei iemand eens dat wij met liefde strooien”, zegt Jolanda, “en hoewel de gelegenheid niet feestelijk is, is dat precies wat we ook op een uitvaart willen doen.” 

Het schrijven van teksten en het vinden van de juiste muziek is een bijzonder proces, dat Jörgen en Jolanda weliswaar als professionals uitvoeren, maar dat ook voor hen veel meer is dan “werk”. “We maken uitvaarten mee van mensen van 98, maar soms ook van kinderen van 8”, zeggen ze, “dat is soms heftig, ook voor ons.”

Uitvaarten verzorgen is voor Jolanda en Jörgen met afstand het meest dankbare deel van hun werk. Ze doen inmiddels meer dan alleen het verzorgen van muzikale levensverhalen, ze kunnen zelfs een volledige dienst begeleiden. In overleg met familie en uitvaartondernemer en altijd met ruimte voor andere sprekers: “Nabestaanden nemen we het liefste alle zorgen uit handen”, zegt Jolanda, “vaak horen we van nabestaanden dat we hen geruststelling en lucht bieden, dat onze Luizterverhalen hen helpen in de rouwverwerking. Dat is het mooiste compliment dat we kunnen krijgen. Wij willen een lichtpuntje in de duisternis zijn, en mensen helpen om op een zo mooi mogelijke manier het laatste moment met hun geliefde, het afscheid, te beleven. Elk afscheid is pijnlijk en verdrietig, maar het definieert niet wie iemand was. Dat bepalen de mooie momenten.”