Wethouder Joost Pals:
Wethouder Joost Pals: "Financiële positie blijft kwetsbaar."

Eindelijk zwarte cijfers voor Bergen op Zoom

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Eindelijk laat de begroting van de gemeente Bergen op Zoom zwarte cijfers zien. Voor 2023 bedraag het overschot 3 miljoen, in de volgende jaren loopt dat zelfs nog verder op. Toch komt wethouder Joost Pals met een winstwaarschuwing: “We moeten ons niet rijk rekenen, onze financiële positie blijft kwetsbaar.”

Drie miljoen in de plus voor 2023, en een verwacht overschot van 12,3 miljoen voor 2024 en zelfs 15,9 miljoen voor 2025. Die positieve bedragen zijn deels te wijten aan de algemene uitkering van de Rijksoverheid, die flink hoger uitvalt dan verwacht, maar komen ook het beleid van de gemeente Bergen op Zoom, dat de financiële situatie van de gemeente stukje bij beetje verbetert, stelt wethouder Pals. En er is meer goed nieuws: ondanks de torenhoge inflatiecijfers kiest de gemeente Bergen op Zoom ervoor om de lastenstijging voor haar inwoners beperkt te houden. Voor een gemiddeld Bergs huishouden stijgen de lasten slechts met zo’n 26 euro, of 3 procent, veel minder dan in veel omliggende gemeentes.

Door in te zetten op langlopende kredieten toen de rentes nog laag waren blijft het risico van de huidige rentestijgingen voor de gemeente Bergen op Zoom beperkt. Toch blijft de gemeente voorzichtig, zegt Pals: “Financiële discipline blijft nodig. We moeten ‘in control’ komen en daarbij past voorzichtigheid, zeker in het uitgavenbeleid.” 

Dat betekent niet dat er niet veel te doen is.

Achterstallig onderhoud aan gebouwen en de openbare ruimte bijvoorbeeld, maar ook de realisatie van nieuwe bouwkoten, of de aanpak van de Kaai. Makkelijk wordt het niet, volgens Pals, zeker omdat ook de gemeente te kampen heeft met personeelstekort, dat de uitvoering van bepaalde zaken in de weg staat. Toch belooft het college volle inzet: “Deze eerste begroting van dit college is tot stand gekomen door goede discussies en met steun vanuit de gehele organisatie”, zegt Pals, “ik ben ook blij dat de focus niet meer zo extreem ligt op de schuldenlast. Als we onze financiële discipline volhouden kunnen we onze zaken zeker op orde krijgen. En een wethouder financiën is echt niet gelukkig als alleen de cijfers op orde zijn. Ook ik wil zien dat de Kaai weer mooi wordt.”