Afbeelding

Buurtbewoners vrezen inkijk

Algemeen

HALSTEREN - In de openbare vergadering van Dorpsraad Halsteren hebben bewoners van het Sint Maartensplein hun vrees uitgesproken over mogelijke ‘hoogbouw’ in de buurt bij plannen van woningcorporatie Stadlander.

Bewoonster Eva Adriaansen sprak in en verwoordde haar zorgen, mede namens enkele andere buurtbewoners, waarvan er al tientallen jaren daar wonen: “Heen en weer geslingerd door emoties van omgeving. Van de mensen die helaas weg moeten, mooi meedenktraject en misvatting tussen bewoners en Stadlander wat is hoog- en laagbouw. En ‘joh dat is toch allang beslist, dat komt er gewoon die appartementen.’  Die dingen maken ook mij erg onrustig. En heel veel buurtbewoners kortbij. Die willen ook absoluut geen appartementen op deze plek zo dichtbij. Want ons huis is onze basis. Ons zo fijne stek, juist omdat er gevoel van ruimte en groen om ons heen is. Appartementen is voor ons echt een ramp. Tien geleden kwam ik hier alleen in een kleine huurwoning met grote tuin. Ik was geweldig blij met m’n lieve betaalbare huisje! Die woningen worden nu gesloopt. Ondertussen een gezinnetje en paar huizen verder verhuisd. Totaal gestript, veel moeite gedaan ervoor om hier te kunnen blijven, omdat wij de mensen en de buurt zo bijzonder vinden. Ik ben wel de laatste die wil speculeren en heisa maken, maar wil wel heel graag meedenken aan mooie plannen en voorkomen dat wij als bewoners ineens nul privacy meer hebben. En dat ook parkeren een nóg groter probleem wordt. Om nog niet te spreken over waardevermindering van onze woningen als er meerdere mensen uitkijken in onze tuin en huis. Er zijn natuurlijk prachtige voorbeelden van nieuwbouw. Hopelijk kunnen we er echt op vertrouwen dat we echt mee mogen beslissen in het participatietraject, waar zoveel mensen om me heen aan twijfelen. Maar één ding is voor mij zeker: een-gezins- of gelijkvloerse ouderenwoningen op onze hoek. Top. Maar NEE tegen gestapeld wonen/appartementen, ook niet laagbouw. Ik denk dat er genoeg andere plaatsen zijn waar dit veel beter past. Geïntegreerd in de nieuwbouw waardoor de nieuwbouw bewoners ervoor kiezen. En de oud bewoners niet weggejaagd of ongelukkig ervan hoeven te worden. Laten we er met z’n allen een prachtige buurt van maken en dat het zo’n mooie buurt blijft voor in de toekomst. En wie weet dat als er straks mooie plannen liggen wellicht de mensen die deze buurt zo fijn maken ook de kans krijgen terug te komen omdat logischerwijs dat soort woningen zo nodig is.”

Het advies van de dorpsraad richting de verontruste bewoners luidde ‘vooral mee te blijven praten’. Kees Kaijser gaat namens de dorpsraad het stedenbouwkundig aspect behandelen. Hij ziet de ontwikkelingen met vertrouwen tegemoet, maar dit staat of valt met de mondigheid van betrokken bewoners en partijen. Er is intussen een looptocht door het gebied gemaakt met de woningcorporatie. Kaijser gaat de bevindingen terugkoppelen met de dorpsraad wanneer er overleg is geweest met Stadlander. 

Zweedse woningen

De zes Zweedse ‘watersnoodwoningen’ aan de Zweedsestraat in Halsteren staan te koop voor tussen de 230.000 en 235.000 euro per woning. De woningen moeten verkocht worden aan één nieuwe eigenaar en/of corporatie. De huizen zijn van houtskeletbouw en er moet nogal wat aan opgeknapt worden. Twee van de zes huizen zijn nog bewoond en dat blijft zo onder dezelfde voorwaarden. Tot 30 november staat de verkoop open.

Steenbergseweg

Namens bewoners van de Steenbergseweg werd in Dorpsraad Halsteren opnieuw aandacht gevraagd voor serieuze metingen naar geluidsoverlast van die weg, vooral nu de gedeeltelijk heringerichte Halsterseweg weer open is.

Plan Centrum Oost Halsteren Stadlander
Inkijk Centrum Oost
Dorpsraad oktober