Zwarte cijfers Woensdrecht "nog zwarter dan verwacht”

HOOGERHEIDE – Goed nieuws van de Woensdrechtse wethouder Jeffrey van Agtmaal: de programmabegroting voor 2023 en het meerjarenperspectief voor 2024, 2025 en 2026 zien er goed uit. De cijfers zijn zwart, zegt Van Agtmaal: “nog zwarter dan verwacht.”

De Woensdrechtse begroting voor het jaar 2023 vertoont een positief saldo, van zo’n 983.000 euro. Financieel wethouder Jeffrey van Agtmaal had zich geen betere eerste begroting om te presenteren kunnen wensen. Wat hem betreft kan de vlag uit, ook omdat de gemeente Woensdrecht de lastenverzwaring voor inwoners – ondanks de grote onzekerheid en de torenhoge inflatie – beperkt tot slechts enkele tientjes per huishouden.

In een tijd waarin alle kosten stijgen is dat evenwel geen goed nieuws voor veel huishoudens. De afvalstoffenheffing stijgt met 10,5%, de rioolrechten gaan 3,2% omhoog en de OZB sijgt 8,55%. “Bij de OZB hanteren we het inflatiecijfer van juni, dus niet het laatste inflatiecijfer van 17%”, zegt Van Agtmaal, die stelt dat de lastenstijging voor een huishouden beperkt blijft tot “40 of 50 euro per jaar. Uiteraard zin er altijd mogelijkheden om de gemeentelijke lasten gespreid te betalen.”

Hoe gunstig de cijfers ook zijn, Van Agtmaal is zich bewust van de grote onzekerheid waarin de wereld zich momenteel bevindt. Die onzekerheid wordt meegenomen in de plannen van de gemeente. De komende jaren wordt er onder andere geïnvesteerd in de schoolgebouwen in de gemeente, en worden voorstellen om gemeentelijke gebouwen en sportaccommodaties te verduurzamen uitgewerkt, en wordt een investering gepland in de bouw van extra woningen. “Bovendien”, zegt Van Agtmaal, “besteden we jaarlijks ruim 850.000 euro aan wegbeheer en zo’n 1,3 miljoen euro aan rioolbeheer. We houden er rekening mee dat die kosten in de toekomst flink gaan stijgen.”

Van Agtmaal en burgemeester Steven Adriaansen zijn desondanks blij met de financiële situatie van de gemeente Woensdrecht, en zien juist in deze onzekere tijden de meerwaarde van de keuze om met kwartaalrapportages te werken. “Dat is een goede manier om een vinger aan de pols te houden, zeker in deze roerige tijden”, zeggen ze, “sinds we de perspectiefnota presenteerden, iets meer dan twee maanden geleden, hebben we de wereld alweer zien veranderen. De kwartaalrapportage biedt ons de mogelijkheid om tijdig in te springen op cruciale veranderingen.”