Optometristen Homeyra en Sarah.
Optometristen Homeyra en Sarah. Foto: Dennis van Loenhout

Van modieuze brillen tot oogzorg

HALSTEREN – Je hebt maar twee ogen, dus wees er zuinig op. Dat is de boodschap van Ben van der Heiden zien, zorg en horen. In de winkels van Ben van der Heiden kun je niet alleen terecht voor modieuze brillen, maar ook voor laagdrempelige en deskundige oogzorg. Daar ziet toch iedereen het voordeel van in?


Optometrist Sarah Hazen-Hogewoning heeft een volle agenda bij Ben van der Heiden zien, zorg en horen. Onlangs kreeg ze gezelschap van optometrist Homeyra Eldja, die er samen met Sarah op toeziet dat de klanten van Ben van der Heiden toegang hebben tot de beste oogzorg. Sinds kort kunnen huisartsen mensen met oogklachten doorverwijzen naar de optometrist, die is opgeleid om patiënten met oogklachten te screenen en te behandelen. Bij complexe klachten kan de optometrist doorverwijzen naar de oogarts. Zo kan de oogarts zich richten op de meer ernstige problemen en krimpt de wachtlijst in het ziekenhuis. Belangrijker is het feit dat de optometrist laagdrempelig is, zeggen Sarah en Homeyra: “Wij zijn geen ziekenhuis, dus even bij ons binnenlopen om een afspraak te maken is voor veel mensen laagdrempeliger. Bij ons is de wachttijd niet langer dan een week en wij kunnen snel bepalen of een klacht al dan niet ernstig is. Als dat niet zo is, dan zorgen wij voor een vakkundige behandeling, en als een oogarts nodig is kunnen wij direct doorverwijzen. Bovendien nemen we de tijd voor elke klacht, ook als we doorverwijzen zorgen we dat mensen weten wat hun klacht inhoudt en wat ze van de behandeling door de oogarts kunnen verwachten. Vaak helpt dat al veel.”

Staar is een veelvoorkomende klacht in de dagelijkse praktijk van de optometristen. Dat vraagt om doorverwijzing naar de oogarts en een operatie, maar soms blijkt het advies van de optometrist toch cruciaal: "Soms besluiten mensen toch om voorlopig voor een aangepaste bril te kiezen en de operatie uit te stellen. Tegen ons durven ze dat soms eerder uit te spreken dan tegen een arts. Overigens is staar zeker niet de enige klacht die wij zien. We zien ook veel kinderen die last van hun ogen krijgen door overmatig schermgebruik tijdens de groei. Ook hen kunnen we met verschillende therapieën helpen om oogproblemen op latere leeftijd te voorkomen. Zorgen dat onze klanten goed kunnen blijven zien is een dankbare taak, we hebben een erg mooi vak in een erg mooi bedrijf.” Bij Ben van der Heiden zien, zorg en horen is elke dag een optometrist aanwezig, binnenkort is er ook spreekuur in Tholen.


Waar nodig worden zij ondersteund door een orthoptist, die zich richt op een optimale samenwerking van beide ogen. Meer informatie op www.benvdheiden.nl/optometrie